Skriv ut Skriv ut

Mobbing

Mobbing er en alvorlig sak både barn og voksne blir utsatt for.


 

Mobbing foregår både fysisk og psykisk. Fysisk vil si å skade noen eller foreksempel å dytte borti noen med vilje når man går forbi dem i gangen på skolen. Det psykiske er det å slenge stygge ting til noen og trykke andre ned ved å utestenge, gi stygge blikk eller å ignorere den man mobber. Flere har sikkert fått høre at deer «stygg» eller «feit».

Veldig mye mobbing foregår på Internett, for eksempel på facebook, blogg, twitter og andre sosiale medier. Det er jo lettere å være tøff over tastaturet, er det ikke?

Så hva kan man gjøre for å forebygge mobbing? Vi har startet et prosjekt mot mobbing. Det som motiverte oss til å starteprosjektet, var da en av oss så den andre bli mobbet. Vi begynte å snakke oss i mellom om mobbing generelt, og deretter tok vi kontakt med iTromsø. De trykket en artikkel dagen etter der vi fortalte at skolene er for dårlige til å ta tak i mobbing. Men det er ikke alltid like lett for lærere å kunne se mobbing.

Prosjektet vårt går ut på å gjøre det vi kan for å forebygge mobbing og gjøre flere barn bevisste på hva mobbing er, og hva de kan gjøre dersom de ser noen bli mobbet,eller blir mobbet selv.

Vi har blitt invitert til flere barneskoler i de forskjellige bydelene i Tromsø for å holde foredrag for både lærere og elever, der vi skal fortelle litt om hva mobbing går ut på, og hvor alvorlig det er.

Hva kan skje med et mobbeoffer dersom ingenting blir gjort? Et mobbeoffer kan få alvorlige psykiske skader. Mange blir så usikre på seg selv at de utvikler psykiske lidelser, som kan være både angst og epresjon, mens noen også blir suicidale. Mobbing gir alvorlige konsekvenser for både mobberen og offeret. De som mobber har det sjeldent bra med seg selv, derfor trykker de gjerne ned andre for å kunne «heve seg» over dem. 
Men så er det mobbeofferet.

Kan noen som ikke har blitt mobbet forstå hvor grusomt det er? Ja, det kan de. Men de kan aldri vite hvordan det føles, kun sette seg inn i situasjonen. Det man kan gjøre for å hjelpe et mobbeoffer, er å si ifra til noen. 
Det er også viktig å huske på at alle trenger en venn. Vi har opplevd at venner har avvist noen fordi de er redde for å bli mobbet selv, kun fordi man er venner med et mobbeoffer. Det er å være en dårlig venn. En ekte venn stiller opp for deg uansett hva, og bryr seg ikke om hva andre sier.
Still opp for hverandre. Du kan redde et liv ved å være en man kan stole på.

De fleste som blir mobbet sier at den psykiske delen er verst. Det å måtte høre på alt det fæle noen sier til deg, dag ut og dag inn. Det tar virkelig på kreftene, for etter en stund begynner man å tro på hva de sier, og man får dårlig selvtillit. Det er ikke en god følelse å hate seg selv. Noen blir veldig syke og trenger å distrahere seg fra smerten man føler innvendig, og tar det derfor utover seg selv fysisk. Det kan være å skade seg ved enten kutt eller å slå seg selv, eller det kan være å ty til flaska, eller det som verre er; narkotika. Lista er uendelig.

Det finnes også de menneskene som ikke ser noen vits i å leve lenger, og vil gjøre slutt på livet sitt.

Alt dette kan være forårsaket av mobbing. Vil vi virkelig få noen til å føle seg slik? 
En mobber kommer mest sannsynlig til å ha skyldfølelse resten av livet når han eller hun finner ut at de har ødelagt et liv. Et av målene vi ønsker å oppnå med prosjektet er å gjøre andre oppmerksomme på konsekvensene av mobbing. Vi har fått fantastisk gode tilbakemeldinger fra både lærere og elever, og vi har venner og familie som støtter oss, men også fremmede mennesker fra hele landet, og dette er vi evig takknemlige for.

Det har også vært noen negative kommentarer, men det er svært få.
Vi gjør alt vi kan for å oppnå det vi har som mål med dette prosjektet, og setter pris på all støtte vi får.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...