Ottar Lægdene (20) og Bjørn Eriksen (19) drar årlig på et arrangement i Tromsøhallen som kalles TromsøLAN. LAN betyr local area network. På et LAN kobles mange, av og til flere hundre PC-er sammen i et lokalt nettverk via en hovedserver, slik at de involverte kan spille både med hverandre og på internett.
– Når man er på LAN gjelder det å spille mest mulig, være sosial med de andre, og prøve å vinne i konkurransene man har øvd på i forkant. Ellers går vi litt rundt og føler på stemningen. Stemningen må være riktig, sier guttene. Og da er det viktig at musikken fungerer. I Tromsøhallen er det rigget opp en scene med to store høytalere på hver side. Volumet er høyt, og bassen merkes godt. Guttene er kritiske til musikken. – Musikken blir helt feil i forhold til hva vi liker. Vi vil heller ha mer metal i stedet for pop og elektronisk musikk, men det er kun et mindretall som liker metal og rock så for de andre blir jo musikkvalget riktig. Noen sanger spilles veldig mange ganger, og dessverre nytter det ikke å diskutere seg til musikkvalget, siden musikken går tilfeldig fra en spilleliste som alle på LAN-et legger musikk inn i. To mot flere hundre, ikke akkurat vinnerodds, ler Ottar og Bjørn.
Se på zebraen
TromsøLAN har som tradisjon å spille “Se der går en zebra” av ”Bluesøsken”. Dette syntes Ottar og Bjørn er slitsomt, spesielt når de prøver å få seg litt søvn. TromsøLAN spiller ofte sangen på fullt volum og hele salen synger med. – Det er jo litt morsomt da, sier de. Det viser bare hvor god stemning det er.
I Tromsøhallen er klokken seks på morgenen. Mange stoler er tomme, og mange hoder ligger mot tastaturene. – Man blir jo ekstremt trøtt i løpet av et LAN, så det gjelder å få seg litt søvn, men for vår del gjelder det å sove minst mulig, forteller Bjørn. – Vi prøver å få et såkalt tastaturtryne, som vil si at man sover på tastaturet og får merker i ansiktet, legger Ottar til. – Om vi ikke får sove er siste løsning at vi bare drar hjem og sover. – Når det gjelder mat bestiller vi mye. Det går mest i landgang, pizza og hamburgere. Landgangene kjøper vi i kiosken, resten bestiller vi, sier Ottar. For Bjørn sin del har det blitt mest nudler.
RTS MOBA
Hovedpoenget med å være på LAN er spillingen. Det som spilles mest på LAN nå er League of Legends, et spill i sjangeren RTS MOBA (Real Time Strategy Massive Online Battle Arena). Det går ut på at man er ti spillere fordelt på to lag som skal kjempe om å ødelegge hverandres hovedkvarter. Dette er et spill som har økt ekstremt i popularitet de siste par årene, og ligger nå på linje med giganten World of Warcraft. Grunnen til at de spiller dette er fordi det dreier seg om lagspill og strategi, samtidig som de syntes at grafikken og selve spillopplevelsen i seg selv er veldig bra. League of Legends har vokst som en sport, og er ikke lengre bare et spill. Mange lag reiser på turneringer i Europa og USA, der de konkurrerer om pengepremier så store som opptil en million dollar. Dette tilsvarer cirka fem millioner norske kroner, og siden det er fem spillere på et lag blir det rundt én million per hode. Det er mye penger.
Proffdrømmen
Ottar og Bjørn har drømmer om å bli proffe en gang de også. Det er vel enhver gamers drøm. Man lever av sponsorene, og av å reise rundt på konkurranser. Bjørn følger hele tiden med på de proffe spillerne når de “streamer” video på nett der de spiller mens de kommenterer. Han prøver å lære av deres metoder. Ottar prøver å finne sin egen spillemåte, og følger ikke med på de profesjonelle spillerne. Ottar begynte sin historie med å spille Pokémon på Gameboy, og gikk så over til PC. Age of Empires II, strategispill og annet. Bjørn begynte også med Pokémon, men da på Nintendo 64. Han spilte i tillegg Zelda og Mario. Han gikk etter hvert også over til PC, og til et online-spill som het Tibia. Dette har han spilt siden første gang han så en PC da han var rundt ti år. Begge har spilt i cirka ti år.
Gaming som livsstil
– Gaming kan fungere som en livsstil. Bare se på de profesjonelle gamerne som spiller League of Legends. De bor sammen i store leiligheter der de bruker stort sett hele dagen på å øve på lagspill, sier guttene. De lever av å bli sponset av store spillprodusenter som Razer og Steelseries, og av å reise rundt på konkurranser og turneringer der de kan vinne store premier. Spilling er veldig viktig for disse to. Det er nærmest det eneste sosiale
de gjør på fritiden, hvis en kan kalle spilling for en sosial aktivitet. Det blir nærmest en livsstil å spille. De øver så mye de kan, så ofte de har tid. Det er stort sett League of Legends det går i for disse to.
Folk som dør
Gaming har fått ganske mye negativ omtale, blant annet har det blitt hevdet at World of Warcraft er det mest avhengighetsdannende spillet noensinne, og det har vært fokus på at folk har dødd under spilling. Men dette mener Ottar og Bjørn er helt individuelt. -Folk dør jo av mye rart, men de fleste har jo et relativt sunt forhold til gaming. Det er bare et lite mindretall som lever usunt på grunn av spill. Ottar både jobber og leser til utdannelsen sin i tillegg til spillingen, og han vil ikke være med på at gaming fører til sosial hemning som så mange påstår. Det eneste som blir litt vanskelig er å treffe jenter. -Jeg syntes det burde vært flere jenter på LAN. Jeg har veldig lyst til å se et jentelag i en av konkurransene på LAN-et. Det har aldri skjedd før. Jenter spiller nok mindre og litt andre typer spill enn gutter, slik som for eksempel Sims og en del konsollspill. De fleste jenter spiller ikke skytespill. Gaming er en relativt mannsdominert fritidsaktivitet. Men, det kommer fler og fler jenter, og det er noe vi ser på som positivt. Men det blir jo litt kjedelig om de blir bedre enn oss. Litt flaut å bli slått av jenter. Men for all del; jenter kan bli gode de også. Det er jo helt individuelt. Guttene har kontakt med jentene på LAN-et, men det er hovedsaklig innen vennekretsen. Det blir nok ikke noe sjekking. Det er feil sted og feil type jenter.
