Skriv ut Skriv ut

Aids, død og kalde føtter

Svein-Magne Pedersen påstår han er Guds utsendte, og kan helbrede alt fra døden selv til kalde føtter. Vi tok en oppsiktsvekkende prat med den kontroversielle predikanten.

God dag, Svein-Magne. Kan du fortelle oss om bakgrunnen for din kristne tro?
Ja! Absolutt. Mine foreldre er læstadianere, og jeg vokste opp i Håkvik, like utenfor Narvik. Jeg pleier å si at vi ikke hadde 10 bud, men 110. Vi var radikale kristne.

Du fikk det inn med morsmelken?
Det kan du si. Men i ungdomstiden gjorde jeg opprør mot troen. Jeg mistet Gud. Likevel tenkte jeg det samme hver kveld: ”Dør jeg i natt, havner jeg da i himmelen eller helvete?” Det var på realskolen i Narvik jeg ble ledet til Gud igjen. Jeg møtte ei dame fra det norske baptistsamfunnet. Hun sa til meg at jeg kom til å bli evangelist.

Hvordan lærte du å helbrede folk?
Jeg leste ei bok som heter ”Å helbrede de syke”, av amerikaneren T. L. Osborne. Da fikk jeg en voldsom trang til å lære meg dette. Jeg skulle få det til. Jeg begynte å studere teologi, i Oslo, og vi fikk besøk av en amerikansk, luthersk prest. Han underviste i helbredelse en dag. Jeg ble bare mer oppsatt på å lære, og i juli 1971, i Mosjøen, der startet mirakelet. Søsteren til min kommende kone var plattfot, hun hadde nærmest Donald Duck-føtter. Med ett kjente hun at noe skjedde. Føttene fikk en fin bue på innsiden. Og siden da har hun vært kvitt plattfoten.

Hva er det mest spektakulære du personlig har helbredet?
Det må være i Molde, i 1973. Jeg ble oppringt av en 45 år gammel dame, som trodde hun hadde HIV. Jeg anbefalte henne å gå til lege, og der ble sykdommen påvist. Jeg måtte prøve å hjelpe henne. Hun begynte å ringe til meg, og det var ikke få ganger. Vi har forskjellige typer helbredelse, vi har F16-helbredelse, som skjer med en gang, vi har skilpaddehelbredelse, som kan ta måneder i enkelte tilfeller, og vi har tunnelhelbredelse. Når man lager en tunnel, så sprenger man og sprenger til man er kommet gjennom fjellet, og slik var det denne gangen. Jeg snakket med kvinnen rundt 40 ganger, over en tre måneders periode, og så ble hun frisk. Testene var negative, og kvinnen lever i beste velgående i dag.

Du snakker om din skepsis til lovverket på møtene dine. Kan du utdype denne?
Jeg er skeptisk til lover som er mot Guds bud. Det at kristendommen skal ut av skolen, for eksempel. Eller fri abort. Forskning viser at den som tilgir, får bedre livskvalitet. Jeg mener at vi skyter oss selv i foten ved å fjerne kristendom fra samfunnet.

Forskning, ja. Det er blitt forsket mye på religiøs helbredelse, og ingen studier har påvist at den type virksomhet som du holder på med har noen effekt. Hva sier du til det?
Da ler Pedersen! Forskerne tør ikke å komme til meg, de er redde for å se sannheter. Jeg kan fortelle om utallige tilfeller av folk som er blitt friske etter å ha tatt kontakt med meg. Røntgenbilder kan vise at uforklarlige ting har skjedd. Jeg vet om leger som har skrevet: Helbredet ved bønn av Svein-Magne Pederseni pasientens journal. Er ikke dette dokumentasjon?

Er det frustrerende at ditt arbeid blir undergravd slik?
Ja! Folk i vesten er forblindet. Jeg har både vitnesbyrd og anekdoter som beviser at dette er sant. En mann fra Rognan hadde vært blind i et år, og etter å ha besøkt meg, kunne han plutselig se! Det finnes utallige slike historier.

Er du valgt ut av Gud for å helbrede folk?
Gud planla at jeg skulle få denne nådegaven, dette åndelige talentet. Gud har gitt meg en sterk kropp, og jeg er glad i mennesker. Det er mitt kall å helbrede folk.

Hvor mange har du helbredet?
Jeg ber for cirka 60 000 mennesker i året. Det må være verdensrekord. Av disse blir flere tusen helbredet. Jeg vet ikke om noen annen predikant som har møter i opptil 16 timer i gangen.

Du sier det er ditt kall å helbrede folk, og at du kan helbrede lidelser som AIDS. Hvorfor bruker du så mye tid på å helbrede tilsynelatende trivielle lidelser, som sjampoallergi og kalde føtter?
Jeg kan ikke si nei når folk spør om jeg kan hjelpe dem! Guds omsorg dekker alt, fra vorter til HIV!

Men hvorfor fokuserer du ikke mer på alvorligere lidelser? Du hevder blant annet at du kan kurere kreft og AIDS, hvorfor er du ikke i for eksempel Nigeria, der befolkningen dør av AIDS i hopetall?
Jeg skulle gjerne vært i Nigeria for å helbrede. Vi fokuserer også på kreft, for eksempel blir neste nummer av Legedom fylt med historier om kreft. Jeg helbreder også ting som for eksempel dyp angst, som kan være alvorlige lidelser i seg selv.

Vi må også snakke litt om selve Lazarus-mirakelet, det å vekke mennesker opp fra de døde. Har du selv opplevd dette fenomenet?
Jeg har prøvd, ved to anledninger. En gang på Geilo i 1997, da en mann med dårlig hjerte døde på hotellet. Jeg kunne ikke si nei da kona ba meg om å forsøke å vekke ham til live, så jeg gjorde et forsøk. En annen gang var det et lite barn, som døde fire–fem dager tidligere. Jeg har selv lest om tilfeller i Nigeria og Mosambik, der døde forteller om opp-levelsene sine i helvete før de kommer tilbake.

Men det lyktes altså ikke?
Nei. Alle helbredelser lykkes ikke. Men jeg er helt sikker på at det er mulig.

Hva mener du om det norske legevesenet?
Jeg anbefaler folk å gå til legen ofte. De utretter også Guds verk, de første sykehus var kristne. Men medisiner som har bivirkninger er ikke heldig. Gud helbreder på flere måter, og legene er en av dem.

Du hevder på den ene siden at du er en evangelist, og en misjonær, hvis kall det er å hjelpe syke – men samtidig tar du deg betalt for tjenestene dine gjennom både Telekirken og bladet Legedom. Synes du det er en motsetning?
Av de 14 kronene det koster å ringe inn til Teletorget, får vi ni eller 10 øre. Vi får ikke statsstøtte, og har en stab på 17–18 mann som må lønnes. Egentlig burde jeg ringe statsministeren og si at staten skylder oss millioner hvert eneste år, på grunn av alle de pengene vi sparer landet for! Tenk på alle operasjonene som ikke trengs fordi vi helbreder folk. Alle som betaler til oss, gjør det frivillig.

Dere går med betydelige overskudd hvert eneste år. Hva skjer med de pengene?
Vi har flere prosjekter på gang. Blant annet bygger vi 10 barnehjem i India, der barn blir oppdratt i den kristne tro.

Jeg har lest om disse barnehjemmene. De skal ha en samlet prislapp på en million?
Ja, det er ganske billig å bygge der nede.

Dere går med to til tre millioner i overskudd hvert år. Hva skjer med resten av pengene, investeres alt i slike prosjekter?
Vi må ha en liten buffer i misjonen, litt penger på bok.

Er det tatt ut utbytte fra Misjonen Jesus Leger?
Nei, aldri. Står det noe sted, så stemmer det ikke.

Du hever samtidig en ganske bra lønn. Regnskapene viser 7-800 000 kroner i året. Hvorfor tar du ut så mye?
Jeg tar ut cirka 500 000. Resten av pengene får jeg for bøkene jeg selger. Jeg jobber 50-60 timers uke, skulle det ikke bare mangle at jeg fikk betalt for det? I Norge snakker vi om det å lykkes som om det er noe farlig, det er jo bra å lykkes!

Enkelte vil hevde at dere driver ganske aggressiv markedsføring, for eksempel dedikerte dere forrige nummer til historier fra sist dere var i Bodø, like før dere skulle ha en ny runde med møter her. Hva sier du om det?
Vi lagde et eget bodønummer, og merket det på besøket. Vi ser på langtidsutsiktene. Pengene er ikke det viktige, vi vil velsigne folk.

Har du en drøm, et mål med din virksomet?

Frelse og helbredelse til hele verdens folk. For å få det til spiller jeg på alle strenger. Jeg er en show-mann, bevares. Og er det noe jeg aldri blir, så er det gjennomsnittlig. Jeg skal bli 120 år, som Moses!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...