Skriv ut Skriv ut

Amnesty: Makt forplikter

Foto: Amnesty v/ Ole-G. SolheimHvordan oppfører norske selskaper seg utenfor landegrensene? Støtter du – uten at du vet det – en bedrift som benytter seg av barnearbeid?

Kanskje du støtter et selskap som har forurenset en hel landsby, og som har utsatt mennesker for kreftfremkallende midler, og er ansvarlig for omfattende helseproblemer? Amnesty forteller om norske bedrifters brudd på menneskerettigheter og krever at selskapene ikke bryter menneskerettighetene, direkte eller indirekte, når de opererer her hjemme eller i utlandet.

Kværner og Røkke

Visste du at norske Kværner har utbedret en fangeleir i Guantanamo Bay og sørget for vann og strømforsyning dit? For så vidt en god ting, men strøm og vann er det de i hovedsak bruker for å torturere fangene sine. Noen av fangene sitter i varetekt uten å ha blitt dømt, og ingen vet hvor lenge de blir sittende. Kværner er med på å bygge en fangeleir som bryter menneskerettighetene. Da situasjonen ble belyst og fremstilt for den norske stat, responderte staten ved å kjøpe flere aksjer i Kværner.

Shell
Visste du at Shell har tjent millioner på bekostning av Niger-deltaets fattige mennesker i 50 år? Utbygging og forurensing av store områder med enorme utslipp har gitt samfunnet store helseplager, som for eksempel pusteproblemer og hudsykdommer. De har tatt fra lokalbefolkningen rettigheter til mat og rent vann. De som har benyttet seg av ytringsfriheten, har opplevd å bli utsatt for overgrep. Hvordan ville vi reagert hvis dette skjedde i Norge?

Frivillig å ta ansvar
Det er ingen lov i Norge som sørger for å gi selskapene retningslinjer når det gjelder menneskerettigheter. Det finnes frivillige ordninger som selskapene kan knytte seg opp til, men det er ingen overordnet oppfølgning av dette. Selskapene er egentlig fri til å skrive hva de vil i eventuelle rapporter, for det er ingen som oppsøker områdene for å sjekke om utbedringer faktisk er blitt gjort. Amnesty er klar på dette området; frivillighet er ikke nok, det må innføres strengere lover og regler slik at selskapene tar ansvar.

Krav
Handels- og næringsminister Trond Giske og Stortinget må innføre bindende retningslinjer for norske selskaper som de er nødt til å overholde;
dette er Amnesty sitt klare budskap. Brudd på retningslinjene må få konsekvenser. Selskapene må sørge for å ha den hele og fulle oversikt over sin virksomhet.

Hva kan du gjøre?
Når selskaper bryter menneskerettighetene i utlandet, representer man landet som nasjon og ikke bare selskapet sitt. Skal vi som enkeltpersoner godta dette? Amnesty hjelper flere og flere til å få øynene opp for hva som foregår rundt i verden. Vil du hjelpe, kan du blant annet signere de aksjoner du ønsker å støtte. Amnesty er tilgjengelig på nettsiden www.amnesty.no. Ta kontakt og finn ut hvordan du kan gjøre en forskjell.

Foto: Amnesty v/ Ole-G. Solheim
Foto: Amnesty v/ Ole-G. Solheim.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...