Skriv ut Skriv ut

Angel er operert

2. februar ble fødselsskadde Angel operert ved et privat sykehus i Romania. Faren takker tromsøværinger.

Angel (3) har strabisme, en alvorlig tilstand av ”skjeling”. Vanligvis har normale øyne samsyn. Samsyn er en funksjon der øynene stilles mot samme objekt og begge øynenes bilder blir tolket av hjernen. Siden bildene er litt forskjellige på grunn av avstanden mellom øynene, oppfatter hjernen et dybdesyn, stereoskopisk syn, som gir en betydelig bedret avstandsbedømmelse.

Kan miste et øye
Angel har ikke sett normalt. Ved ubehandlet strabisme vil det andre øyet bli utrent, og i Angels tilfelle kunne dette ha medført at han på sikt bare ville hatt syn på det ene øyet.  – Angels tilstand har økt hans urolige væremåte og gjort at han ikke har hatt det godt. Barnet har slitt, og operasjonen har vært helt nødvendig, sier hans far, virkeligselgeren Constantin Plaiesu (34). Vil ikke kritisere Norge Operasjonen nylig var svært vellykket og er den andre i rekken.  – Den første operasjonen på øynene hadde han i februar 2008 i Irland. Han kunne fått operasjon i Norge, men tidsfristen gikk egentlig ut for 6 måneder siden. Vi faller mellom mange stoler i det norske systemet, og det gikk for tregt.  Jeg fryktet for synet hans og satte fart. Øynene må være helt ferdig justert før han fyller syv, og det kan bli flere operasjoner, sier Angels far.

Takker Tromsø
Operasjonen har kostet det vanskeligstilte foreldreparet om lag 40 000 kroner. De har spinket og spart.  – Alle pengene fra salg av Virkelig, samt penger jeg har fått fra snille tromsøværinger. Etter at vår historie ble kjent, har flere tromsøværinger gitt oss donasjoner og vært flinke til å kjøpe Virkelig. Særlig er jeg takknemlig for at min kone Nicoletta, som selger Virkelig på Pyramiden, har blitt så godt mottatt. Hun snakker dessverre ikke norsk, men det har ikke manglet på hjertevarme. Jeg er svært takknemlig overfor Tromsøs befolkning, sier Constantin.

Roligere gutt
Dette var den lille helten Angels sjette operasjon på sine 3 korte leveår. Han er operert for skjevheter i armene og til nå to ganger på hvert øye. – Han er en del roligere, snillere og mer oppvakt. Det ser ut som han forstår mer og lærer fortere. På grunn av øyeproblemene har han hatt problemer med å lære seg de enkleste ting, som å gå uten å snuble, forteller Angels far.

Barnehageplass
Tromsø kommune har lovet Angel barnehageplass på Tomasjord fra august. Det er vel og bra, men lille Angel har er desperat behov for kontakt med andre små barn. – Vi håper å kunne komme i kontakt med en privat barnehage eller en privatperson som kan være dagpasser for Angel en tid. Slik vil han lære seg norsk fortere, samt få utløp for sin trang til å leke med andre barn, sier Constantin.

Foto: Eirik Junge Eliassen

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...