Skriv ut Skriv ut

Bak mål!? Neida!

Gatefotballaget fra Tromsø i norgestoppen

Fakta om NM i gatefotball:
• Ledes av Frelsesarmeens rusomsorg
• Arrangeres for femte året på rad
• Seks forskjellige byer representert – ti lag.
• NM danner grunnlag for landslagsuttak
– VM i Paris i år.
• NM i gatefotball i Tromsø i 2012
• Kampene spilles i binge på 16x22m
• Tre spillere og en keeper på banen
• Ett lag består av max åtte spillere
• En kamp varer 2×7 minutter
• Målgrupper: primært personer uten fast
bolig, eller har vært det de siste 2–5 år, har
eller har hatt rusavhengighet, selgere av
gateaviser, mennesker i sosial isolasjon
• Turneringen består av to klasser: Damer og
Herrer/Mix

For femte året på rad deltok fotballaget Bak Måli NM i gatefotball. Årets turnering var lagt til Bergen, og Kirkens Bymisjons gatelag hadde alvorlige hensikter med å hente hjem en pallplass til Tromsø. Det første som møtte oss på flyplassen var et slukøret Vikinglag som hadde spilt kamp mot TIL på Alfheim. Selvtillit er ofte noe man spiller på seg, og gutta på Bak Mål hadde brukt vinteren godt i Skarphallen og smilet satt løsere hos dem enn hos vestlendingene. Med litt kreativ innsjekking fikk vi Ludvigsens 40 kilos landslagsbag fra 1997 på rullebåndet og kunne sette kursen mot kroppsvisitasen i andre etasje på Langnes resort & avhenting. Et transferbytte senere på hovedflyplassen, med innskutt røykepause og duty-free, satt vi på Kjosexpressen mot Hansabyen.

Taxi, pølser og pizza
Etter en liten forsinkelse grunnet ostepølse med agurkdressing og ekstra rekesalat tok vår taxisjåfør oss med til Bjørnsons gate 4 hvor vi skulle holde sted. Vi ble hjertelig tatt imot av en blid nordmøring som gladelig delte ut navneskilt, T-skjorter fra NM og notene på nystemten. Hvor tekstforfatteren tar sin sitar i hende, tok vi beina fatt for å få i oss litt føde. Med kamp allerede kl. 18.00 mot Oslo var Peppes Pizza over gata et kjærkomment spiseri.

Kampklar gjeng
Så var det kamp. Nyvaska TIL-drakter ble henta fram fra lagbagen. Tigerbalsam og gamle leggbeskyttere la en behagelig eim av gammel storhet og pollen i trappeoppgangen til Frelsesarmeen. Der undertegnede og NM-observatør Markussen tok raskeste vei til Brann stadion, la resten av troppen turen om et boligfelt noen kilometer opp mot et av de syv fjell. Da reisefølget endelig var samlet på Nymarksbanen ved Brann stadion, viste det seg at både oslo- og kristiansandlaget var forsinket til sine kamper. Vi fryktet at fotballstreiken var ytterligere trappet opp, men oslolaget kom omsider og vår første kamp kunne starte. Vår møysommelige oppvarming til tross; vi gikk på en smell 0–3 etter å ha styrt store deler av kampen. Det var et revansjesugent lag som entret banen dagen etter og det resulterte også i en uavgjort og to kjappe seire lørdag. For noen var det deres femte NM, mens det for andre var det første; å studere de andre lagenes taktikk var derfor viktig. Resten av kvelden gikk med til rekonvalesens. Noen valgte å krype under dyna, mens andre ble med på fellesturen med MS Forsand (showboat) i skjærgården utenfor Bergen. Frelsesarmeen disket opp med eget husband, nygrillede fristelser og godt samvær i nordhordalands fjordarmer. Etter noen timer på sjøen var det bare å blåse opp luftmadrassen og gjøre seg klar for finaledagen med en god natts søvn!

Kvartfinalister
08.20 var Bak Mål klar for dagens første kvartfinale. Stavanger 2 sto på den andre banehalvdelen. 2×7 minutter med intens jobbing innenfor fotballbingen på 16×22 meter. Med lave, brede mål var Bak Mål godt skodd med en keeper med tyngdepunkt på Messi-nivå. Semifinalen ble sikret med 6–5 seier på straffespark. Mor Godhjerta hadde hånda på vaffelpressa mellom kampene. Vaffelhjertene fikk bein å gå på i beste Frelsesarmeånd. Ryktene om at semifinalemotstander Stavanger 1 fryktet gutan i fra nord, gjorde at vi øynet en mulighet mot storfavoritt og regjerende mester fra oljebyen. Erfaring viste seg likevel å vinne over pågangsmot, og vi gikk på et solid 12–3 tap. Guttene hadde, tross tap, vist seg som aktverdige ambassadører for Tromsø by. Med samtlige spillere på scoringslista og et alderssprang på 31 år, kunne vi vise til en solid bredde i troppen. Etter en tett og jevn bronsefinale mot Hveita United fra Trondheim kunne hele bøtteballetten storme banen i glede og senere på dagen heve pokal over hodet.

Tromsø neste
Et NM i gatefotball handler definitivt også om mer enn sportslige resultater. Lagfølelse, mestringsopplevelser, applaus og nystekte vafler er gode opplevelser å ta med seg når hverdagen går en imot. Fotballfelleskap gir næring til kroppen. Vi vil lære av de beste. Høgmo er herved invitert til erfaringsog kompetanseoverføring. Til neste år er det vi som står som arrangør av NM i gatefotball. Stortorget skal fylles med heiarop, røkte kjøttpølser og sure leggbeskyttere. Til da har også Bak Mål fått et damelag å være stolt av. Følg med oss på veien. Til vinteren trekker vi igjen inn i Skarphallen for å spille på oss selvtillit. Tekniske, taktiske og menneskelige ferdigheter skal slipes og bygges innad i et fotballfellesskap. Ikke så helt bak mål!

Foto: Eigil Granshøy-Markussen
Lagleder Stein-Erik ved innsjekking.

Foto: Eigil Granshøy-Markussen Foto: Eigil Granshøy-Markussen

Foto: Eigil Granshøy-MarkussenFoto: Eigil Granshøy-Markussen

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...