Skriv ut Skriv ut

Bergen på europatoppen i overdoser

I fjor døde 23 personer av overdose i Bergen – noe som plasserer byen på europatoppen i antall overdosedødsfall per innbygger. I 2009 var det registrert 9 personer. Ofrene blir yngre og halvparten er kvinner. Så langt i år er 10 personer registrert døde.

Politikerenes ansvar
Manglende satsing og endring i narkotikapolitikken gir en overdødelighet i brukergruppene som for enhver annen gruppe ville for lengst ha fått reaksjoner. Det er helseministerens ansvar å gripe inn når lokale myndigheter ikke har tilstrekkelige tiltak og virkemidler til å hindre en nærmest helsemessig katastrofe slik situasjonen er for de narkotika-avhengige. Det er stor nødvendighet å komme med tiltak til behovene knyttet til de stadig store gruppene av narkotikavhengige i Norge.

Nygårdsparken
Forholdene i Nygårdspaken er forferdelige og ligger skjult i Bergen største park. I Nygårdsparken oppholder det seg svært slitne og nedkjørte rusmisbrukere som har mistet håpet og troen på at rehabilitering for dem er mulig. I mediene refereres det til 150 – 250 personer som regelmessig bruker parken og brukerne av parken blir yngre, helt ned i 15 års alder. Miljøet er kynisk og i vekst.

Treng tiltak nå
Enhver narkoman er noen søster, bror og barn. Menneskeverdet må settes i fokus og nytenking må til for å hjelpe disse menneskene. Det nytter ikke å tie problemet i hjel , det forsvinner ikke av den grunn. En av parkens besøkende forteller om stadig nye personer som rekrutteres og om et svært voldelig miljø. – Ambulansen var til stadighet i parken og hentet personer med overdose og skader, forteller han. Selv har han opplevd å bli utsatt for grov vold og forsøkt overdoset av andre brukere av parken.  Han forteller om situasjoner som aldri kommer frem i media og avslutter med at han er glad han er kommet seg bort fra det råe miljøet i Nygårdsparken.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...