Skriv ut Skriv ut

Eirik Junge Eliassen kommenterer: Velkommen, Onkel Trygg

Ole B Saverud-LitenDu skal leite lenge blant de ustraffede for å finne noen som har et vondt ord å si om Ole B. Sæverud. Han har bøtter og spann av de egenskapene en god politimester skal ha.

 

 

 

Så har Kongen i statsråd talt. Den beste kandidaten til sjefstolen i Troms politidistrikt heter Ole B. Sæverud. Kandidatene Lysnes og Fause tapte jobben i siste indre. Begge solide statstjenere. Staute Lysnes var trolig førstevalget til de ansatte på kammeret, og erfarne Fause var langt oppe på Kongens liste; om enn av kilder betegnet som noe ”firkantet” i sin tjenesteutøvelse. Uansett, Sæverud fikk jobben, og får gå først i 17.mai-toget. Til tross for at Sæverud i motsetning til Fyhn neppe blir en politiets gallionsfigur eller maskot, deler han sin forgjengers tydelighet og noe tørrvittige lakoniske humor. Fire ord vil komme til å prege Ole Bredrup Sæveruds tid som politimester i vårt distrikt; real, kritisk, blid og trygg.

Blid
Det første som slår oss som kjenner han litt fra skoledagene er at han ser svært alvorlig ut når han blir fotografert. Vi som husker han fra Bragerevyen, vet at Sæverud alltid har en fleip på lager – og et skuespillertalent som kan få den mest forknytte frimurer til å le. Vi regner med at statsadvokatkontoret og rettens bakrom mang en gang har ledd seg krøkete av Sæveruds skarpe observasjoner og lune replikk. Dette som seg hør og bør når man er sønn av en skuespiller. Hans far, Sigmund Sæverud – egentlig bergenser – var med å bringe teater til landsdelen gjennom sine 35 år på Hålogaland teater. Ole B. Sæverud er en av de få som har fått glede folk med sine spillopper hele fire år på Bragerevyen. Et fjerde år der fikk han under svært triste omstendigheter, Ole måtte gjøre vendereis fra et studieopphold i Australia da hans mor ble svært syk. ”Boia” Bredrup gikk bort seinhøsten 1989. ”Boia” var jurist, og jobbet både i politiet og på universitetet. Oles lillebror Mats har også blitt jurist.

Bryggerimester eller politimester?
Politimester Bredrup Sæverud – som navnet avslører – er solid forankret i Tromsø, og kunne like gjerne – paradoksalt nok – ha vært grunnlaget for helgefylla i byen. Ole har helt sikkert vært i familiens tanker om en gang å overta lederstolen i Mack Bryggerier. Ole er barnebarn av bryggeridirektør Reinholt Bredrup. Forrige direktør Haakon Bredrup er Oles onkel, og nåværende direktør Harald Bredrup er Oles fetter. Som de fleste andre i slekta har han vokst opp og bor (enda) i Kveldroveien, der han har bodd i mer eller mindre hele sitt liv, bortsett fra noen studieår i Oslo på nittitallet.

Trygg og real
Ole B. Sæverud er trygg og real. Han spiller med åpne kort, og man vet hvor man har han. Sæverud er ennå ikke funnet skyldig i å snakke noen etter munnen. Han signaliserer sine verdier og sitt ståsted tydelig og forventer at andre redegjør for sine. Han er lyttende. Det er ikke slik at man trenger å være enig med den nye politimesteren i ett og alt, men han bærer en åpenhet som går hånd i hånd med respekt for andres ståsted. Han er svært kritisk, og har en evne til å uttrykke kritiske spørsmål – ikke for å komplisere saker, men for å forenkle. Spørreordet ”Hvorfor?” sitter løst i Sæveruds munn. Eller han sier det på engelsk ”Why?”. Trolig en fonetisk skade fra studiene i Australia. Han kan be sine venner å redegjøre for hvorfor de tenker så komplisert, og komme raskt med en ny løsning på problemet – som ikke viste seg å være et problem. Ole B. Sæverud er en ryddig fyr – i alle fall i overført betydning.

Negre og gatemusikanter
Ole B. Sæverud har mange gode egenskaper. Han er en lynende skarp analytiker som det er vanskelig å være uvenner med. Sæverud vet godt hvem han er, hva han står for, og hvilket ansvar han nå er gitt. Jeg tror han vil være tydelig på hva som er politiets oppgaver og ikke. Det er vel heller tvilsomt at han ytrer seg om gatemusikantenes kvalitet eller vil tviholde på bruken av ordet neger. Til det er Ole for glad i mennesker, og har vokst opp blant negre, gatemusikanter og gatefolk – til tross for at han er fra Tromsøs beste vestkant. Mange av Ole B. Sæveruds skolekamerater lever på skråplanet, og han vet at narkotikaen er kommet for å bli, og kan neppe utryddes med makt. Vi blir gjerne med Sæverud i tankesmien om hvordan vi kan slå bunnen ut av markedet for narkodritten som dreper våre barn. En epidemi som har slått rot i byen vår, og som Ole B. Sæverud med altfor små midler skal bekjempe. Ole besitter et nettverk en moderne politimester skal ha, og vi håper han vet å bruke det.

Stort hjerte for utsatte grupper
Sæverud har vist et stort engasjement for barn og andre utsatte grupper, og fra gateplan håper vi at Ole fortsetter å bruke sin kunnskapsrikdom på ikke å skille mellom Kong Salomo og Jørgen Hattemaker. Slik han alltid har vært; at han ser menneskene bak tragedien, og alltid låner tid til folk som vil slå av en prat. Vi håper også at Ole gjør noe med den tiltagende bryskheten politiet viser mot gatefolket. Dette er ikke et lokalt problem, men vi ser det komme – også i narkoproblematiske Tromsø.

Så er det flere av oss i media som med skrekkblandet fryd skal møte politimesteren med kritiske spørsmål om etaten han driver. Vi gruer oss til han, med mysende fast blikk over brillene – og hodet litt på skakke – alvorlig og tørrvittig sier: ”Det er vel ikke noe en politimester skal kommentere – er det vel?”

Fra gata ønsker vi Ole B. Sæverud lysende år som politimester.

 

Ole B. Sæverud har lest gjennom teksten uten å tilføye eller ta bort noe.

 

 

Brage 1990: Ole B. Sæverud fornærmer publikum i revynummeret «Komplimentet». Foto: Dag-Are Haugan

Ole B Saverud

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...