Skriv ut Skriv ut

En norsk leksjon i fred og toleranse

Norge består av fjord, fjell og hav. En mørk skygge falt over det vakre norske bryst 22. juli 2011. En bølge av blod slo over hovedstaden og den fine Utøya denne dagen i år.

77 mennesker har blitt drept av bombing og våpen. Det var et angrep på en hel generasjon, på fred og demokrati. Alle de drepte ungdommene var politisk bevisste. Fremtidens statsminister kan ha vært blant ofrene. Denne svarte dagen i juli vil alltid komme tilbake til Norges befolkning. De drepte unge vil aldri det. Norge har mistet dem. Jeg vet ikke hvordan foreldrene til disse ungdommene skal kunne bære denne smerten. Fred være med disse unge sjelene som ofret livet.

Dette er den største norske smerten siden andre verdenskrig. Det fredfulle folket i Norge er i sjokk. Normalt vil ikke norsk politi bruke våpen mens de er i tjeneste, til tross for at det finnes krefter i ekstreme miljøer som er i stand til å ta mange liv med våpen. Norge var ikke forberedt på dette. Landet er en representant for fred, menneskerettigheter, demokrati og harmoni.

Norge ble ikke angrepet av en islamsk militant gruppe. Det var en 32 år gammel ungdom som utførte dette. En som forteller at han er kristen og imot et multikulturelt Europa. Dette er et sterkt signal til mennesker med høyreekstreme meninger og holdninger. Den ekstremistiske tenkeren har gitt Norge store smerter. Hvorfor? Ondskap. Måtte forbrytelser mot menneskeheten aldri få etablert noen doktrine.

Det ekstremistiske kan ikke tolereres i noen aspekter, om det kommer fra kristne eller muslimer. Verdens religioner utdanner oss ikke i ekstremisme.

Norge er i sjokk. Norge forakter morderens handlinger. Bølger av mennesker flyter i gatene. De ignorerer dårlig vær. Ingen føler for hevn. Folkets samhold øker. De distribuerer kjærlighet ved å vise frem roser.

Årets valgkamp forløp annerledes enn tidligere år. En annen stemning. Det var ingen part som laget politisk spill rundt hendelsene. For en flott leksjon i kultur og utdanning. Hadde dette skjedd i mitt hjemland, Bangladesh, ville vi sett et annet bilde.

Jeg får ikke sove godt etter hendelsene 22. juli. Mitt hjerte er knust og har fått et dypt sår. Men ondskapens dårlige kraft vil ikke ødelegge lyset fra stearinlys, blomster og samhold. Solidaritet blant folket, og kjærlighet må vinnes. Norge vil igjen få tilbake sin strålende energi i lys av fred. ”Fred, kjærlighet og toleranse” vil bygge en ny verden hvor diskriminering, krig, fattigdom og ondskap ikke vil finne sted.

Det er vår drøm. Drømmen Norge viser verden. Vi håper og tror at fred for menneskene en dag vil bli en realitet.

Foto: Eirik Junge Eliassen.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...