Skriv ut Skriv ut

Engler fra innsiden

Hells Angels letter på sløretEt reportasjeteam fra magasinet Extreme Lifestyle har fått komme på innsiden av alle de åtte norske avdelingene av Hells Angels.
I august besøkte de Tromsø.

Redaktør Atle Jørgensen og fotograf Marcel Leliënhof har jobbet med prosjektet ett års tid. Å få innpass har ikke vært enkelt, men de har fått tillit i miljøet. – Vi har ikke tenkt å fortelle noe annet enn sannheten på en balansert måte. Dette miljøet blir til stadighet utsatt for sensasjonspregede nyheter i negativ retning. De siste årene har dette negative fokuset på HA økt. Det er nok også en av grunnene til at vi slipper inn nå, forteller Atle Jørgensen.

Sett og hørt
Hells Angels har vært tause til nå, og har sjelden eller aldri svart på henvendelser fra media. – Vi må forstå at dette er mennesker som har det samme behovet for oss andre for å bli sett, hørt og forstått. Medlemmene i klubbene gir egentlig faen i hva folk måtte mene om dem, men de har sett at negativt fokus går ut over langt flere enn dem selv, slik som familiemedlemmer og venner. De har ikke mer å skjule enn folk flest, er trolig ikke mer eller mindre kriminelle enn folk flest. Dette ønsker de nå å vise frem, forteller Jørgensen, som ikke vet om denne åpenheten er kommet for å bli. Uansett – Jørgensen og fotograf Marcel Leliënhof har nå fått denne eksklusive retten, som ventes på trykk i magasinet Extreme Lifestyle som er nytt og forventes lansert i høst.

Indre systemer
Teamet er hemmelighetsfulle, men lover folk nære og ærlige portretter av medlemmene i de ulike klubbene. – Likheter? Tja, vel, de har et samhold og et fellesskap landet og verden over. De har noen felles regelverk, retningslinjer og uniformering. Ut over det kan vi si at forskjellen på menneskene mellom nord og sør er som i samfunnet generelt. Det er utskudd der som i alle andre samfunnslag, forteller Jørgensen, som lover at reportasjene vil komme svært nært HA. – Det er ikke så enkelt å bli medlem i disse klubbene. Det er liksom ikke bare å betale en kontingent, sier Jørgensen hemmelighetsfullt. Jørgensen karakteriserer HA-folket i Tromsø som høflige og stolte mennesker. – Vi møtte sedvanlig nordnorsk gjestfrihet og ble godt mottatt fra første stund. Gutta er overhodet ikke noen demoner, som man kan få inntrykk av at enkelte elementer innen politiet mener at de er, mener redaktør Jørgensen.

Ubesudlede portretter
Fotograf Leliënhof liker seg i subkulturer. – Det er utbredt å sette for enkle merkelapper på mennesker som lever i subkulturer. Min fascinasjon ligger i å se menneskene bak fordommer og forenklinger. Gi ærlige, ubesudlede portretter av folk. I dette tilfellet er det enkelt å jobbe, vi opplever imøtekommenhet, og jeg har fått full kunstnerisk frihet, forteller fotografen. Han har selv bakgrunn som motorsykkelentusiast. Redaktør Jørgensen er også gammel biker, opprinnelig fra Mosjøen i Nordland.

Å se bak maska
Det er ikke første gang at den meritterte fotografen Marcel Leliënhof beveger seg i marginaliserte miljøer. Han har gjort en rekke prosjekter verden over for mange ulike organisasjoner. – Som fotograf er framgangsmåten den samme om du fotograferer statsministeren, et fattig barn i Angola eller et HA-medlem. Jeg leter etter mennesket bak maska. For å gi et sant og menneskenært møte, må du legge hjertet og sjela i det du fotograferer, sier Leliënhof.

I dybden
Englene i Tromsø blir en del av denne større reportasjen for Extreme Lifestyle. – Vi går helt i dybden av denne berømte og beryktede MC-klubben. Vi tar for oss alle åtte chaptrene i Norge. Helt innpå dem, vi kjører sykkel med dem, snakker med dem og deltar i sosiale sammenhenger i deres liv. I alvor og fest, forteller Atle Jørgensen til Gatemagasinet Virkelig. Resultatet kommer i bladhylla til høsten.

Hells Angels letter på sløret- Foto: Eirik Junge Eliassen

Fotograf Marcel Leliënhof og redaktør Atle Jørgensen over en skummende brun på Blå Rock i Tromsø

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...