Skriv ut Skriv ut

Farlig hasjromantikk

Noen har funnet det paradoksalt at virkelig-redaktøren – med et virke midt i blant de tyngst belastede russjuke – har inntatt en sterk kritisk holdning mot cannabis i alle former. Hasj er vel ikke farlig?

Forskning levner ingen tvil. Hasj har store helsemessige risikofaktorer, i tillegg til at du blir medlem av et miljø med paranoide sosiale avvikere, nedsløva på en utdatert hippie-tenkning om at man vil danne en motkultur mot konsumentsamfunnet. Noen pakker det sågar inn i en halvpolitisk frihetstanke, og lovpriser styggedommen som legemidler til fremme for god helse og smertelindring for reumatikere.

De fleste vanehasjrøykere lever i sin egen lille boble, der NAV i hovedsak tar seg av kost og losji. Normalt arbeid er i alle fall ikke innen rekkevidde. I beste fall kunne vi tenke oss at det er en sammenheng mellom hasj og manglende evne til å betale skatt, men sannheten er langt verre. Vi må begynne å fortelle ungdommen at bortsett fra at man kan bli/blir alvorlig psykisk syk av idiotien, kan stoffet føre til død. Vi lever ikke lenger i 1969, og Woodstock-festivalen er forlengst over. Siden den gangen har stoffet mistet sin møydom, og komme i langt farligere syntetiske former enn den farfar flørta med i Slottsparken.

La det være helt klart.
Jeg skiller sterkt
mellom det jeg kaller
sykdommer (heroinisme)
og karakterbrister
(hasjrøyking).

I all den tid cannabisprodukter er blitt forska på har mange sannheter kommet til overflaten. Det er disse sannhetene hasjrøykere kaller propaganda fremsatt av norsk helsemafia. Den samme mafia som har hacket computeren til den stakkars hasjrøykeren – som for sikkerhets skyld lever sitt liv med døra låst og en svart tape-bit foran webcameraet sitt. Dette for at ingen urettmessig skal trenge inn i huset hans gjennom computeren.

La det være helt klart. Jeg skiller sterkt mellom det jeg kaller sykdommer(heroinisme)og karakterbrister(hasjrøyking). Det er romantikken jeg vil til livs! Ja, det finnes patologisk avhengighet av THC (virkestoffet i ”medisinen”), men å kalle det en sykdom ville være det samme som å kalle måkebæsj på panseret for en bilulykke. Jeg er patologisk avhengig av Coca-Cola. Jeg forlanger ikke trygd av den grunn.

Hør: Hasjrøyk inneholder 50–70 % mer kreftfremkallende stoff enn tobakksrøyk. En større forskningsundersøkelse viste at en enkelt cannabis-joint kan forårsake like mye skade på lungene som opp til fem alminnelige sigaretter røkt like etter hverandre. Kroniske jointrøykere lider ofte av bronkitt, en betennelse i luftveiene. Undersøkelser i Australia i 2008 viste sammenheng mellom års kraftig forbruk av marihuana og misdannelser i hjernen. Dette er bekreftet av tidligere forskning i langtidsvirkningene av marihuana, som viser forandringer i hjernen i likhet med dem som forårsakes av langtidsmisbruk av andre farlige stoffer. Og en rekke undersøkelser har vist en forbindelse mellom vedvarende bruk av marihuana og psykose. Marihuana endrer strukturen i sædcellene og deformerer dem. Selv små mengder marihuana kan derfor forårsake midlertidig sterilitet hos menn. Marihuana kan forstyrre kvinners menstruasjon. Studier viser at de mentale funksjonene til personer som har røykt en mengde marihuana har en tendens til å være forringet eller svekket. THC i cannabis avbryter nerveceller i hjernen, noe som påvirker hukommelsen. Cannabis er et av de få stoffene som forårsaker abnorm celledeling, som igjen fører til alvorlige arvelige skader. En gravid kvinne, som regelmessig røyker marihuana eller hasj, kan føde for tidlig og få barn som er undervektige. I løpet av de siste årene har mange barn av stoff brukere blitt født med svekkede evner til å konsentrere seg og å oppnå mål i livet. Undersøkelser peker også på at gravide kvinners bruk av stoffet kan bevirke at deres barn fødes med defekter, psykiske forstyrrelser samt en økt risiko for leukemi hos barna. Ufarlig?

 

Det farligste med hasjen er at den skaper et negativt miljø. Jeg kjenner ikke en eneste aktiv hasjromantiker som ikke har et eller flere sosiale avvik. Det være seg problemer på mange fronter. Relasjoner, jobb, forhold til unger og familie eller konfliktnivå. Ikke en eneste! Jeg har møtt noen som mener at deres hasjrøyking ikke fører til noen problemer, men litt pirking i overflaten vil avsløre at det er mange ting i livet som ikke er på plass. Å omgi seg med illegale rusmidler er i seg selv et sosialt avvik.

Vi kan gjerne debattere medisinsk cannabis til pasienter som skolemedisinen har gitt opp. Vi vet at det kan en lindrende virkning på raumatiske sykdommer og smertetilstander. Det er ikke hasjen i seg selv, men TetraHydroCannabinol, det nevnte virkestoffet som lindrer. Dette kan utvinnes i en tablett. Til glede for helbreden. Men det er noe helt, heltannet enn hasjrøyking.

Jeg tror det er viktig at vi kommer neste generasjon i forkjøpet, og kan advare. At vi kan jobbe forebyggende, slik at våre barn ikke får samme behov for å bedøve seg som oss. Jeg treffer ofte på unge ute i gatene. Jeg kjenner mange av foreldrene. Det er en sammenheng mellom hasjliberale foreldre og ungenes vaner. Det er en sammenheng mellom hasjliberale foreldre og grensesetting, innetider og andre oppvekstnødvendige korreksjoner.

Det er kanskje på tide å se realitetene i øynene!


Eirik Junge Eliassen
Ansvarlig redaktør

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...