Skriv ut Skriv ut

Flunipam misbrukes

Preparatet brukes av heroinister for å forlenge rusen. Amfetaminavhengige bruker det til å få en «mykere landing». Benzodiazepinet er svært avhengighetsskapende, og vises ikke på vanlige urinprøver.

Flunipam eller Rohypnol (Flunitrazepam) er det benzodiazepinet som er blant de mest omsatte på det illegale markedet. Lovlig foreskrevet blir legemiddelet solgt videre på svartebørsen. Antallet varier fra 2–3 tabletter opptil 20 tabletter per person per dag. Prisen ligger på rundt 100 kroner stykket på gata.

Flunitrazepam
Benzodiazepinet inneholder flunitrazepam. Stoffet brukes i hovedsak mot søvnvansker, fortrinnsvis akutte og alvorlige, og som premedikasjon ved anestesi. Av preventive hensyn vil vi ikke skrive for mye om virkningen av stoffet, men konsentrere oss litt om bivirkningene. Flunitrazepam er mest kjent under navnet Rohypnol, som er trukket tilbake av produsenten Roche i Norge og Sverige på grunn av legemiddelets dårlige rykte som voldtektsdop. Flunitrazepam markedsføres fremdeles under merkenavnet Flunipam.

Spesielle reaksjoner
Selv om flunitrazepam er angstdempende og et sovemiddel, gir det ofte motsatt reaksjon. Man blir oppspilt, pratsom, forvirret, mindre hemmet, mister impulskontrollen, blir aggressiv og voldelig. Flunitrazepam er involvert i svært mange av dødsfallene som skyldes heroin og metadon.

Misbruk
Heroinmisbrukere bruker flunitrazepam for at rusen skal vare lengre. Amfetaminbrukere tar flunitrazepam for å få en “mykere landing”. For noen år siden endret produsenten sammensetningen av tablettene slik at middelet skulle bli vanskeligere å løse opp i væske, dermed ville en unngå at det skulle injiseres. Russyke bruker det allikevel slik, og fremstiller gjennom oppkok en form som kan settes som skudd. Preparatene tas gjennom munn, settes som skudd eller snortes. I rusmiljøet er flunitrazepam kjent som “hyppere”, “roofies” eller “kryssere” fordi delestreken på tabletten danner et kryss.

Testing
De vanligst tilgjengelige hurtigtestene for påvisning av rusmidler i urinen vil ikke fange opp bruk av flunitrazepam. Noen laboratorier bruker likevel tester som også påviser dette. Ved andre laboratorier trenger man en blodprøve for å påvise inntak. Virkelig vet at leger over hele landet foreskriver legemiddelet i stor stil, trolig uvitende om misbruket.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...