Skriv ut Skriv ut

Hekta på spill

Noen klarer å balansere sitt tidsbruk på dataspill, mens andre får livet sitt ødelagt. Dataspillavhengige har ikke rett til behandling.

World of Warcraft (WoW) sies å være det mest avhengighetsskapende dataspillet. Spillet går ut på å bekjempe drager og andre vesener i en virtuell fantasiverden. Den klassiske kampen mellom det gode og det onde. WoW har over 8 millioner brukere på verdensbasis. Av disse finnes over 70.000 nordmenn. De fleste er tenåringer. For å komme til topps i spillet kreves det en god del timer foran dataskjermen.  Det har helt klar positive effekter på enkelte, som for eksempel økt konsentrasjon og forbedrede engelskkunnskaper. Du møter folk fra hele verden online, og mange finner en ”sosial” arena som de tidligere ikke har hatt.

Dataspill vs. pengespill
Ifølge stortingsmelding 14/2008 om dataspill fra Kirke- og kulturdepartementet, har ikke dataspillavhengige rett til samme behandling som pengespillavhengige. Grunnen til dette er at kunnskapen om denne avhengigheten er liten, og at det er vanskelig å sidestille avhengighet til dataspill med pengespill.  ”Det kan være et formelt problem at dataspillavhengighet ikke er en offisiell diagnose, slik som avhengighet til pengespill er. Behandlingstilbudet bør sidestilles”, sier psykiater Hans Olav Fekjær til Dagsavisen. Fekjær regnes som en av psykiaterne med mest erfaring på feltet. Lotteritilsynet har startet jobben med å lage en ny behandlingsplan for dataavhengige.

Negative konsekvenser
Er man ennå på skolebenken, sitter man i saksa. Timene som burde gå til lekser brukes opp foran dataskjermen.  Karakterene synker og man henger etter på skolen.  Noen må ta et helt skoleår om igjen. Det går også ut over helsa. Sitter man 12 timer om dagen foran skjermen med elendig kosthold, sier det seg selv at det er lite tid igjen til dagslys og fysisk aktivitet. Man brenner få kalorier når man sitter i ro. Alt dette påvirker immunforsvaret. Altså glemmer man tid og sted, forsaker relasjoner og forholdet til sine nærmeste. Man spiller bort livet.

Et ødelagt liv
Lista er lang. Lotteritilsynet snakker om sosial isolering, skyld og skamfølelse, angst, depresjon, oppsigelse, selvmordstanker eller selvmord, trusler og vold, gjeld, utkastelse fra bolig og kriminalitet.

Omfang
Hvor mange som er avhengige av dataspill er vanskelig å tallfeste. Ifølge Dagsavisen spiller to av tre norske gutter dataspill hver eneste dag. En spørreundersøkelse ved en ungdomsskole forteller at 80 %  av jentene på 8. trinn spiller 0-1 time pr dag. Guttene spiller noe mindre. Undersøkelsen konkluderer med at spilling øker kraftig på ungdomsskolen.

Pål:

”Det er problematisk om man blir hengende igjen i denne fasen”

Pål (30) beskriver dataspillavhengighet lik annen avhengighet. – Som all annen avhengighet er den både fysisk og psykisk. Fysisk frigjøres de samme lyststoffene som når vi gjør noe vi liker. Dette i seg selv er vanedannende. Det er lett å se i konkurransespill at dette kan gi et utrolig endorfinrush. Det psykiske er vanene og ritualene som bygges opp rundt avhengigheten. Det ligger en belønning der, et sosialt nettverk og en måte å beskytte seg mot avvisning, sier Pål til Virkelig.

Periodisk fenomen
For svært mange vil spillavhengighet være et ungdomsfenomen eller et periodisk fenomen.  – Svært mange gamle gamere vil nok innrømme at de i perioder av livet har hatt et problematisk forhold til spill. Det vil si perioder der spillingen har gått ut over jobb, skole, familie og/eller venner. I mitt hode sammenligner jeg det med utagerende ungdomsfyll. Veldig mange har en intens festeperiode i slutten av tenårene og i begynnelsen av 20-åra. Dette er ikke unormalt, men det blir problematisk dersom man blir værende i denne fasen. Enten det gjelder spilling eller festing, forteller Pål.

Vanskelige perioder
Pål innrømmer. – Selv har jeg i tunge perioder av livet mitt brukt mye tid på spill for å distansere meg, eller for å slippe å forholde meg til ting. Det kan være stress, samlivsbrudd, økonomiske problemer eller hva det måtte være. Og skal jeg være helt ærlig, så har det skadet flere av mine forhold siden jeg også normalt bruker mye tid på spilling. Etter at jeg fikk barn blir det ikke lenger så mye tid til spilling som før. Som avhengig må jeg ha strenge regler for meg selv. Det betyr blant annet at jeg ikke kan spille når barna er våkne, avslutter Pål. 


Trine:

Trine (19) spiller 6-8 timer om dagen.

Hvordan tror du det er mulig å bli så fort hekta på dataspill slik at man ikke klarer å stoppe?

-Det må være noe med innholdet i spillet. Det tar aldri slutt, og man føler alltid at man må få seg bedre ting, samt komme seg høyere opp i level. Det er vanskelig å avbryte spillingen, for man er avhengig av andre spillere for å få de beste tingene og bli respektert på sin server.

Spiller du mye WoW eller andre dataspill?
-Spiller en del WoW. Det vil si fra jeg kommer hjem fra skolen i 16-tia sitter jeg benket til minst klokka ett om natta. Men jeg liker å variere spill som er like avhengighetsskapende som WoW, Counter-Strike: Source og Call of Duty: Black Ops.

Har du noen gang slitt med avhengighet?
-Jeg slet faktisk en del med det før. Kom meg ikke på skolen og fikk mye fravær. Men det har blitt bedre nå.

Hvor mange timer om dagen spiller du?
Jeg spiller maks 5-8 timer hver dag, men klarer å variere siden jeg også liker å feste med kompiser.

Har du noen tips for å bli kvitt avhengigheten?
Få deg kjæreste, kom deg tilbake på skolebenken og skaff deg så mange gode venner du klarer som drar deg vekk fra datamaskinen. Rettere sagt: bli mer sosial, rett og slett.

Kjenner du til mange personer i omgangskretsen som lider av avhengighet?
Alt for mange. En av mine tidligere beste venner sliter med dette. Han går på trygd og spiller i over ti timer hver dag. Men det er flere også. Det fleste man støter på er avhengige.

Hva er din mening om spillet World of Warcraft?
Det er et råtøft spill med mange kule ting man kan oppleve, men det har også sine negative sider. Man må være veldig aktiv i spillet for å få bra ting, samt komme seg lengre inn i spillet. Så man blir fort avhengig av det.

Hva syns du om at dataspillavhengige ikke har rett til samme behandling som pengespillavhengige?
Altså, å være pengespillavhengig kan ramme deg mye hardere enn en som sitter og spiller WoW alt for mye. Greit nok at de fleste som er pengespillavhengige har noe som vil påvirke dem hardere, du kan bli gjeldsslave, måtte flytte ut, etc. Er du dataspillavhengig syntes jeg du har krav på hjelp, men ikke på lik linje med en som er pengespillavhengig.

Illustrasjon: Marja Reibo K. Gundersen

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...