Hva forbinder du egentlig med ordet rus? Heroinsprøyter som injiseres? Grønne blader som røykes? Tabletter som svelges? Dette er bare ett aspekt ved ordet rus. Det får vi vite gjennom utstillingen “Hjernen, hjertet og rus”.
Til første uka i desember vil utstillingen “Hjernen, hjertet og rus” vises på Tromsø Museum. – Hensikten vår er å gjøre ungdom nysgjerrig, ikke på rus, men på forskningen rundt dette. Tematikken vår er interessant, og vi vil gjøre folk oppmerksom på de forskjellige aspektene ved rus. Rus som vidt begrep, forteller prosjektleder Torgunn Wærås.
Realfagsinteresse
Utstillingen rommer rusens mange ansikter. Rus kan forårsakes av både aktivitet, sansestimuli eller kjemisk påvirkning. Dette kommer tydelig frem i utstillingen. – Utstillingen byr på både praktiske innslag, hvor man kan måle hjerteaktivitet og bruke alle sanser til å undres og forstå. Målsetningen til utstillingen er å bidra til at flere ungdommer i Nord-Norge velger å studere realfag og helsefag generelt, kan Torgunn fortelle. Videre vil utstillingen formidle at realfag åpner for mange yrker, deriblant forskning. Vi vil ha økt kunnskap om hjernen, hjertet og rus. Alt dette gjennom integrering av kunst og vitenskap.
Øyne, øre og lukt
Utstillingen i seg selv er godt laget. Det er store illustrasjoner på veggene og på plakater, det er musikk fra høyttalere, det er stasjoner med forskjellige lukter, det er obduksjonsrapporter på noen tavler og mye informasjon på stasjonene. Treningsmaskiner og dansespill er også å finne på utstillingen. Du får bruke øyne, øre og nese. – Vi vil jo at utstillingen skal vekke nysgjerrighet, så blir det opp til hver enkelt å reflektere over hva de har opplevd gjennom utstillingen. Målgruppen vår er jo en gruppe som møter problematikk knyttet til rus, og vi vil gjerne at de skal bli mer bevisst på temaet, og dermed ta mer bevisste valg, forklarer Torgunn.
Videre til helsefag
Utstillingen vil være åpen for publikum fram til 4. desember. I tillegg gjennomføres skoleopplegg og en aktiv nettside som vil inneholde forskningsresultater og opplysningsartikler. Senere vil utstillingen settes opp i februar 2012 på det helsefaglige fakultetet. Der vil den stå som en semipermanent utstilling og brukes til skolebesøk. I tillegg til utstillingen vil det også arrangeres mange arrangementer. Disse arrangementene er kunngjort på siden til prosjektet. – Vi er veldig stolte av utstillingen vår, den er laget helt fra grunnen av og på universitetet. Det har vært dyktige mennesker med, og løsningen er god. Torgunn smiler mens hun forteller. Totalt sett har det vært opp mot 50 stykker
involvert, og både det helsefaglige fakultet, det kunstfaglige fakultet og Tromsø museum har bidratt.
Sjekk ut: www.uit.no/impuls