Skriv ut Skriv ut

Hvem faen er jeg?

Hvem er jeg? Jeg er en kvinne på 36 år, født og oppvokst i Norge. Jeg har tre barn. Jeg flyttet tilbake til Saltstraumen etter mange år i hovedstaden. Jeg jobber på mottak. Dette er fakta i korte trekk. Men hvem er jeg?

Er det slik at man forventer at jeg oppfører meg på en spesiell måte siden jeg er norsk? Eller forventes det at jeg har spesielle interesser som er norske? Typisk norsk liksom..? Er det slik at når jeg møter nye mennesker, så har de en forventning om at slik er jeg? Og hva er egentlig norske egenskaper? Ikke er jeg glad i å gå på ski, enda alle nordmenn er født med ski på beina…

Vintersport med Marit Bjørgen og Petter Northug, som er i den norske folkesjela, synes jeg er kjempekjedelig. Da ser jeg heller en fransk spillefilm uten tekst. Og jeg kan ikke et ord fransk.

Ikke løper jeg opp på alle fjelltoppene her, som mange liker å skryte av på Facebook. Vi har en fantastisk natur her i Nord-Norge, men jeg liker å nyte den fra verandaen med en øl i hånda. Og solbriller på. Det er deilig det, særlig hvis jeg har laptopen på med god musikk.

Så jeg er nok ikke så typisk norsk når det gjelder dette. Det forstår jeg, men jeg har kanskje andre norske interesser…

Campinglivet er jo et fenomen, det vil jeg kalle typisk norsk, dra på helgetur sammen med familien, sikkert koselig det for de som liker det. Men jeg kan ikke tenke meg å bo så trangt og kummerlig, selv ikke for en liten helg, men det er jo bare meg da. Heldigvis er vi forskjellige. Da foretrekker jeg en storbyhelg med masse aktiviteter og støy, det liker jeg.

Jeg må innrømme jeg ikke liker å bli satt i bås. At enkelte har forventninger til hvem jeg er og hva jeg liker. Slik må det da sikkert være for alle mennesker. Alle har sine ting, sine interesser og sin spesielle smak. Alle nordmenn liker sikkert ikke kjøttkaker, selv om det blir kalt nasjonalretten i Norge. Alle nordmenn er ikke innesluttet og vanskelige å komme i kontakt med, selv om det faktisk blir hevdet slik.

Jeg elsker å
komme i kontakt med nye mennesker, jo mer forskjellig fra meg, jo mer spennende er det. Man lærer nye ting, man samtaler om livet fra forskjellige perspektiver, får nye ideer og nye relasjoner. Noe jeg anbefaler på det sterkeste til alle. Bli kjent med nye mennesker som ikke er lik deg!

Men hvis nordmennikke er så veldig typisk norske, da må det jo være slik med mennesker fra andre land også. At en som kommer fra Irak for eksempel, ikke oppfører seg på en bestemt måte eller har sine spesielle irakiske egenskaper? Det er bare en måte å finne ut av det, bli kjent med nye mennesker. Gjør deg opp din egen mening.

Nå er jeg så heldig at jeg jobber på mottak og får muligheten til å treffe mennesker fra hele verden, og har oppdaget land og språk jeg ikke visste eksisterte.

Så hvem er jeg? Og hvorfor er jeg avbildet i Virkelig med hijab? Ikke er jeg muslim, og ikke bruker jeg hijab. Vel jeg vil bare minne dere på at ting er ikke alltid som det ser ut som, og mennesker er ikke alltid som vi forestiller oss at de er.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...