Skriv ut Skriv ut

Hvis klær kunne fortelle

Utstillingen forteller historien til barn som ikke har fått den trygge inn- gangen til livet som alle har krav på.

I lokalet henger det over 20 klesplagg brukt av barn som er utsatt for vold og overgrep. Ved siden av klesplagget henger det skilt med historier fortalt av den lille rosa kjolen eller den blå og lilla hettegenseren. Overskriftene er sterke og fortellingene under er enda sterkere.

Kastet guttungen
Det første vi ser når vi kommer inn på Rådhuset, er en bitteliten lue. Når vi leser fortellingen ved siden av, skjønner vi at luen har tilhørt en liten
gutt som har opplevd grov omsorgsvikt. Luen forteller om en kveld hjemme, en måned etter fødselen, som startet med at faren hadde vært på polet ogkjøpt konjakk. Senere på kvelden hadde han løftet guttungen og kastet ham i sofaen. Moren skrek og skrek mens han skulle klippe barnets negler. Etter hvert sovnet mannen, men det tok ikke vekk redselen fra moren. Hun turte ikke engang å skifte bleier på babyen, i fare for å vekke mannen. Nå og da våknet han rasende og knuste ting rundt seg. Ikke før i fem–sekstiden på morgenen ble det helt stille. Hun fikk bestilt taxi for å komme seg vekk.

En bamsevenn
Flere slike sterke fortellinger møter oss mens vi opplever utstillingen. Vi møter en bamse. Bamsen har blitt brukt i samtaler med barn utsatt for vold eller overgrep i flere år, og sender oss videre med en oppfordring om alltid å snakke med noen, om så med en bamse.

Tydeliggjør omsorgsvikten
På utstillingen finner vi ikke bare klær, men sko, en dukke og to steiner også. To steiner som ble funnet og navngitt av en jente på fem år. Etter et sykehusbesøk som tenåring gravde hun dem ned igjen med resten av de vonde minnene. Tretti år senere ble de funnet igjen. Inntrykkene av historiene blir mye sterkere og nærmere når man får se klærne som tilhørte barna, og som i flere tilfeller ble brukt mens volden pågikk. Det dannes automatisk bilder av situasjonen. Enda klarere blir bildene når de fleste av klærne har tilhørt veldig små barn. Kanskje har man aldri vært så klar over hvor mye omsorgsvikt som faktisk skjer, før man får se klær fra barn over hele landet som har opplevd akkurat det. Hvis klær kan fortelle, har i alle fall klærne vi møtte på Rådhuset i dag fortalt oss svært sterke historier.

Barn har ikke alltid egne stemmer, noen må stå opp for dem. Meld deg inn på

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...