Støttesenter mot Incest og Seksuelle Overgrep i Tromsø (SMISO) hadde over 1700 henvendelser fra incest- og overgrepsutsatte i fjor. Tallene øker i år.
Det er ikke så lett å begynne på veien med å bearbeide det man har vært utsatt for, men det er hjelp å finne. – Det er mange måter å henvende seg til oss. Den første kontakten skjer ofte på telefon. Selv om flere leger og psykologer henviser til oss, er det et lavterskeltilbud. Det vil si at vi ikke har ventetid, og du trenger ingen henvisning. Det er bare å ta kontakt, så skal vi hjelpe om så på dagen, sier daglig leder Lene Sivertsen.
Dørstokkmila
Den første kontakten er ofte vanskelig for mennesker som har vært utsatt. Noen har båret sin historie i mange år og bruker lang tid på den første kontakten med hjelpeapparatet. – Vi opplever ofte at mange senker skuldrene når de kommer inn. SMISO er innredet som et hjem, der de ansatte er godt kvalifiserte og trente i å lage en trygg og god følelse, sier Sivertsen.
Tilbud
Det er mange ting du kan få hjelp til på SMISO. – Til oss kan folk komme og få samtalehjelp. Vi har bredt, flerfaglig sammensatt stab som skulle kunne dekke mange av behovene for hjelp til å bearbeide overgrepene. SMISO legger opp tilbudet etter den utsattes behov. Det kan være en samtale i uken, eller du kan være med i grupper vi arrangerer. To dager i uka har vi kveldsåpent med hyggelig samvær og aktiviteter. Ingen stiller spørsmål, og alle som kommer innefor dørstokken har taushetsplikt, forteller Lene Sivertsen.
Hjelp til selvhjelp
Det er mange myter tilknyttet et støttesenter mot incest. – Det er selvfølgelig de som tror at de må snakke eller legge seg på en benk for intime undersøkelser. Det er ikke slik. Vi driver med selvhjelp. Vi evner å gi folk mot til å ta tak i sitt eget liv og få styrke til å gå videre. Overgrep forsvinner ikke, men vi kan lære oss å leve med dem, kvitte oss med skam og skyldfølelse. På vårt senter kan man også treffe andre i samme situasjon om man vil det, du bestemmer selv hvor åpen du vil være – og dersom du ikke vil, trenger du ikke snakke i det hele tatt, forteller Lene Sivertsen.
Økende brukermasse
Støttesenteret er åpent alle ukedager, og de som vil, kan stikke innom når som helst, for en kaffetår eller en akutt samtale. – Vi vet ikke helt hva det skyldes, men flere og flere oppsøker oss. Det kan hende at tabuene er senket noe på overgrepsområdet. Det er ikke så lenge siden denne problematikken var noe vi ”ikke snakket om”. Vi hadde en stor økning i fjor, og tallene vil også stige i år. I årets fire første måneder hadde vi nærmere 900 innomstikk, noe som gir en økning på mer enn 65 % sammenlignet med samme periode i 2009. Vi har også gjennomført svært mange enesamtaler i 2010, noe som ligger an til å bli en økning på over 90 %, avslutter Lene Sivertsen ved SMISO.
Daglig leder i SMISO – Lene Sivertsen
Skulle du kjenne behov for å snakke med noen etter å ha lest dette, sjekk ut www.smiso.no, eller du kan ringe anonymt til SMISO på 776 52044.