Skriv ut Skriv ut

Iphonegud

Må du velge et våpen å kjempe med i den neste religionskrigen, kan du velge iPhone.

På et vannhull like ved redaksjonen vår i Perez Allé, sitter et par svirebrødre og forlyster seg med den ene kameratens iPhone. Diverse applikasjoner gjør at dingsen både fiser, viser kart og gjør dagen gladere i form av en mer edruelig livsstil. Displayet kan fylles opp av øl etter en valgt liste, og når du holder duppeditten opp mot munnen, forsvinner ølet på displayet i takt med at du ”drikker” av iPhonen. Drikker du fort nok, blir du belønnet med en lang og ekkel rap fra teknodingsens høyttaler. Morsomt? Vet ikke helt, men vi ler så vi faller av vannhullets høye barkrakker. Pubertalt? Utvilsomt, men svært forlystelig. Senere i natten, i et mer sentimentalt lune, velger min venn fra tattoobransjen og min andre venn fra malingsbransjen å lytte til den unge kristne artisten Lisa Børud. Lisa synger om katten sin og om Jesus, i takt med et stadig mer støyende publikum på Perez denne kvelden.  Gutta – som ikke akkurat ser ut som utsendinger fra Rikets Sal – nynner med. Og ikke nok med det – de kan tekstene utenat!? Så da, hvordan får man Lisa Børuds budskap ut til svartkledde skumle bikermenn; svaret er iPhone.

Religionskrigen
Religionenes frontkjempende fotsoldater ute i den store verden har kommet med en haug med nye programmer beregnet på å vinne tilbake konvertitter, samt gjøre religiøse skikker mer tilgjengelige. For tilhengere av jødedommen hjelper iBlessing til med å finne hvilke velsignelser som passer til hvilken mat, ParveOMeter holder styring på ventetiden mellom spising av kjøtt og meieriprodukter, og Siddur oppgir bønnetider basert på brukerens GPS-koordinater. Gudfryktige katolikker vil sette pris på iBreviary, som henter og viser frem komplette messebøker og hovedbønner på utallige språk. Helt siden Galileo har forholdet mellom teknologi og organiserte religioner vært problematisk. Boktrykkerkunsten vant marked for kristendommen ved å spre evangeliet, men undergravde den katolske kirkens informasjonsmonopol i betydelig grad. For å unngå gjentakelse av denne feilen blir banebrytende kommunikasjonsteknologi nå omfavnet av religiøse organisasjoner som håper å være på riktig side av den neste teknologirevolusjonen.

Paven jubler!
For mindre enn et år siden beklagde Vatikanet ”internett- og mobilalderen”, men pipa har fort fått en annen lyd. I mai sa paven ”Unge mennesker har forstått de nye medienes kapasitet til å fremme samhørighet, kommunikasjon og forståelse mellom enkeltmennesker og samfunn, og de bruker dem som hjelpemidler for å skape nettverk, søke informasjon og nyheter, samt dele sine ideer og oppfatninger”. Takk Gud for Vatikanets yngre garde og denne helomvendingen. Paolo Padrini, en 36 år gammel italiensk prest med en fot hos paven og en i teknoleira, har utviklet iBreviary, den første iPhone-applikasjonen med offisiell godkjennelse fra paven. Padrini lanserte også nettstedet Pope2You, som holder styr på Vatikanets nærvær i ulike sosiale nettverk. Her finner man applikasjoner med pavens siste taler og aktiviteter, og en YouTube-kanal som innholder pavelige videotaler.

Mobil-fatwa
For ikke å bli overgått, har islamtilhengere begynt å strides om religion også på nettet. Til og med ringetoner for mobiltelefoner begynner å dukke opp som viktige stadfestelser av religiøs identitet. Så mange har lastet ned koranvers som ringetone, at muslimske organisasjoner i India fant det passende å erklære en fatwa som forkynte at det er synd å avbryte ringetonen før den har spilt verset ferdig. Som Vatikanet oppdaget med sitt nettsted Wikicatch, er det å poste kjedelige tekster på nettet ingen garanti for å få tusenvis av tilhengere. I det siste har det virket som nettstedet fremkaller få kommetarer. Men hvis embetsmenn i Vatikanet fortsetter å forfølge Facebook og Twitter, blir de likevel nødt til å fange opp den nye mediekulturen til slutt.  Hvorvidt den yngre garde på det tidspunktet vil ha gått videre til noe nytt, er en annen historie.

Kule biskoper
Det gjenstår bare å se hva som tar tak nasjonalt. Nonnene på Katarinahjemmet er å treffe på Facebook utenfor bønnetider og daglige studier. Søster Ragnhild bistår deg mer enn gjerne i dine religiøse undringer. Så da avventer vi bare vår egen folkelige biskop Per Oscar Kjølaas, der han twittrer, networker og facebooker med Gud og  Hvermannsen på nettet. Kommer ikke folk i kirka, må kirka ut til folket.

Bildetekst:
Edruelige Roger Magnussønn Westgård  (29) drikker øl av sin Iphone.

 

Kilde: Newsweek

Foto: Eirik Junge Eliassen

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...