Skriv ut Skriv ut

Ivan den Store

Han lever etter Martin Luther King Jr.’s ”Livets mest presserende og viktige spørsmål er: Hva gjør du for andre mennesker? ”

Ivan har gjennom et langt liv hatt en trang til å hjelpe andre med å realisere drømmer og å oppnå kontakt med sin indre styrke – en balanse mellom kropp og sjel. Gjennom å trene sammen med Ivan Tzatchev (61), mener han at du kan øke trivselen og oppnå bedre helse. Master Ivan har 7. dan av svart belte, og er hovedtrener og leder av ATN (Advanced Taekwondo Norway).

Drømmen blir til
Kampsport var ulovlig da Ivan vokste opp i det kommunistiske Bulgaria. Det var kald krig.  – Kampsport ble regnet som en trussel mot diktaturet. Derimot – med de rette kontaktene – kunne man bli trent av russiske instruktører til å bli politi, livvakt, spesialsoldat eller lignende. Jeg var heldig. Faren til kameraten min var politisjef hos presidenten, og han hjalp til med å snike meg inn i systemet, sier Ivan. Ivan fikk spesialtrening i noen år, men han følte seg utilpass med at det overordnede målet med denne type trening var å skade andre. – Det lå ikke nært hjertet mitt. Med kampsport er helheten viktig, ikke brutaliteten, sier Ivan.

Aktiv krabat
Ivan er født i Sofia, hovedstaden i Bulgaria. Han var aktiv som barn, og fikk utløp for dette gjennom sport og musikk. – Jeg begynte med turn i 6-årsalderen, fortsatte deretter med svømming, boksing og bryting, forteller Ivan. Han kommer fra en musikalsk familie. Den har mange kjente musikere i folkemusikk og klassisk. – Jeg har musikerutdannelse, min bror er fortsatt musiker, og min far var dirigent i kringkastingsorkesteret.

Musiker
Tzatchev har vokal, kor og arrangementsutdanning fra Sofia Musikkonservatorium i Bulgaria. På 80-tallet dro Ivan videre til USA for å studere lydteknikk. Det var her han oppdaget kampsporten Tang So Do som er en av mange relaterte stilarter til taekwondo. – Noen venner tok meg med på trening, og det var her jeg fikk se kjempedyktige utøvere som hadde vunnet mange store mesterskap. Disse underviste barn og funksjonshemmede. Denne opplevelsen viste meg at det gikk an å kombinere toppidrett med medmenneskelighet. Jeg leste om filosofien rundt Tang So Do og valgte denne stilarten for den høye moralen og hengivenheten som instruktørene hadde. Selv utøvere på de høyeste nivåene ga noe tilbake til samfunnet. De beste trente ikke bare toppidrettsutøvere, men også mennesker med forskjellige hemminger. Dette gjorde skikkelig inntrykk, og jeg visste i hjertet mitt hva jeg ønsket å gjøre, sier Ivan.

Ivan kommer til Norge
Ivan kom til Hammerfest med sitt bulgarske danseband før jul i 1973. – Jeg ble sammen med en jente og vi fikk en sønn som nå er 28 år gammel. Ivan ble medlem av Tromsø Taekwondoklubb i 1985. – Jeg hadde flere gode år i klubben. Jeg utviklet mine teknikker og formet mine egne visjoner og drømmer. Disse igjen ledet til oppstarten av ATN i september 1996, sier Tzatchev.

Klokskap og filosofi
Ivan har en rekke medaljer hengende på skryteveggen i kjelleren. – Jeg har aldri ønsket å bli verken Norges eller verdens beste. Mitt ønske har alltid vært å bli den beste treneren og lederen. For å tilegne meg disse egenskapene, tok jeg flere kurs og studier ved siden av treningen. Jeg prøver å kombinere det beste av norsk idrett og forskning med det beste av Østens og taekwondoens filosofi og klokskap. Her er et sitat som beskriver mine tanker: Vi skaper ikke verdensmestere, men positive, sunne mennesker, med klart syn og nye visjoner, en ny generasjon av friske og lykkelige mennesker som kan møte morgendagen med åpent sinn og god fysikk.” Organisasjonen er åpen for alle, uavhengig av politikk, religion, kjønn eller rase. Vi inviterer deg til å bli medlem av en organisasjon som ikke bare vil styrke din kropp, men også din karakter, din personlighet og ditt velvære, sier Ivan.

Mange jern i ilden
Ved siden av taekwondo jobber Ivan som lærer og kursholder for Norges Kampsportforbund, samt med klubb- og organisasjonsutvikling. Han er basistrener for Norges Toppidrettsgymnas i Tromsø innenfor svømming, langrenn og skiskyting. Han er i tillegg basistrener for Tromsø Svømmeklubb og basistrener og ressursperson for Olympiatoppen Nord-Norge. – Jeg føler jeg har nådd mine mål og vil hjelpe andre til å oppnå sine – og å realisere sitt potensial. I mitt yrke som instruktør møter jeg daglig mennesker med lav selvfølelse og et dårlig forhold til egen kropp. De fleste sliter fra tid til annen med usikkerhet, angst, depresjoner og lignende. Vår erfaring, sammen med en rekke undersøkelser, viser at trening er bra om man ønsker å styrke sin karakter eller bare ønsker å komme i form, avslutter Ivan.

Faktaboks Taekwondo
Taekwondo er opprinnelig en koreansk selvforsvarsgren og kampidrett som kom til Norge først rundt 1970. Det finnes to hovedretninger innen taekwondo, én knyttet til World Taekwondo Federation (WTF) og én til International Taekwondo Federation (ITF). De skiller seg fra hverandre både når det gjelder teknikk, mønster og konkurransereglement, og har status som egne seksjoner i NKF. Slag, spark og blokkeringer er viktige elementer i taekwondo. Det er i hovedsak to ulike konkurranseformer i taekwondo – mønster og kamp.

Mønster er en krevende teknisk idrett innen oppvisning, som går ut på at utøvere konkurrerer mot hverandre ved å vise et innøvd program med taekwondoteknikker.

I kamp konkurrerer man direkte mot en motstander. Den som får inn flest treff på sin motstander, vinner kampen. ITF praktiserer semikontakt. WTF praktiserer fullkontakt (denne konkurranseformen står på OL-programmet).

For hvem?
Taekwondo er en allsidig treningsform og kan drives på flere plan, som mosjonsidrett, for å lære selvforsvar og som toppidrett. Treningen bygger opp kropp og sinn på en allsidig og god måte. Disiplin og etikette står sentralt, noe som gjør taekwondo til en flott aktivitet for de fleste. I tillegg bedrer treningen koordinasjonsevnen.

Ønsker man å konkurrere på toppnivå, er det en klar fordel å begynne i ung alder.

Taekwondotrening har vist seg svært gunstig for unge med konsentrasjonsvansker. Det finnes flere eksempler på at barn med ADHD, Downs syndrom og lett/moderat cerebral parese har vist en klar bedring etter trening.

ATN – Tromsø.
ATN-Taekwondo for barn: 6 – 10 år.
Mandag kl. 17.00 på Prestvannet skole
Onsdag kl. 18.30 på Lunheim Skole
Torsdag kl. 17.00 på Hamna skole

Junior / senior trening:
Tilpasset alle aldersgrupper, trente og utrente.
Mandag kl. 18.00  på Prestvannet skole
og kl. 19.30 på Lunheim skole
Onsdag kl. 18.00 på Alfheim Gym
og Kl. 19.30 på Lunheim skole
Alle er hjertelig velkommen til prøve time.
Info: mob. 91621726, eller sjekk ut: www.atntkd.no

Foto: Eirik Junge Eliassen

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...