Skriv ut Skriv ut

Jeg er på tur – igjen!

Norge er virkelig et fantastisk land å feriere i, og det vi kan kalle ”Fjell-Norge” er en utrolig flott region.

Foto: Dagaliopplevelser
De fleste slike små reisebrev jeg har skrevet, har vært enten beskrivelser av reiser jeg har foretatt, eller synspunkter og meninger om det å reise og hvilke reiser jeg kan anbefale forskjellige mennesker å foreta. Og stort sett har de vært basert på opplevelser som ligger litt tilbake i tid. Ikke sånn med denne lille teksten. Den er fersk. Blodfersk. Og forfattet i sofaen på et hotellrom på Geilo onsdag 15. juli, sent om kvelden.

Av og til (egentlig ganske ofte) tenker jeg at jeg må være født under en heldig stjerne som får lov til å drive med de tingene jeg gjør. Reiseliv er en utfordrende, turbulent og svært gledesbetont geskjeft å holde på med. Og du verden, så gøy det er å se
reisende fra alle kanter av verden som smiler fra øre til øre over opplevelsen av norsk natur, frisk luft, masse plass, fantastisk lys og, fremfor alt, hyggelig vertskap.

Jeg er altså egentlig ikke på reise, men 5 dager inn i ny jobb som sjef for 2 hoteller på Geilo. Og som vanlig kom utfordring-en både brått og uventet (mens jeg satt og kikket på stjernehimmelen på Koh Samui i Thailand) – og som vanlig er jeg ganske god til å la meg rive med i gleden over å få prøve noe nytt, se noe nytt og lære masse nytt. Den litt barnlige fryden over å få lære nye ting og utforske nye muligheter, er en sterk drivkraft hos meg. Såpass sterk at jeg egentlig aldri slutter å overraske meg selv. Men gleden blir ikke mindre av den grunn.

Og de første dagene på fjellet har vært en flott ”wake-up call”. Norge er virkelig et fantastisk land å feriere i, og det vi kan kalle ”Fjell-Norge” er en utrolig flott region. Geilo ligger akkurat midt mellom Oslo og Bergen med god togforbindelse begge veier og Hardangervidda (Nord-Europas største høyfjellsplatå) som nærmeste nabo. Historisk sett har nok stedene her oppe, som Geilo, Gol og Hemsedal, vært mest kjent som vinterdestinasjoner og skisteder, men her er det virkelig mye å oppleve hele året. Naturnære aktiviteter som ridning, kanopadling, sykling, klatring og vandring dominerer bildet, og området er et fantas-
tisk eldorado for barn i alle aldre.

Jeg tok en tur over Hardangervidda på søndag. Du verden så flott. Jeg kan ikke annet enn å rose norske politikere for at de har sørget for å verne dette området, slik at allmennheten kan benytte det til rekreasjon. Ubegrenset med plass, lys, luft og et scenario som vil ta pusten fra de fleste som kommer fra
typiske bymiljøer. Ubegrensede muligheter for alle som liker vakker natur, friluftsliv og
fiske – og følelsen av å være helt for seg selv en stund. Jeg klarte selvfølgelig ikke å la være å ta en liten tur innover vidda. Fant første og beste snødrive og fikk lekt litt i snøen i juli. Stor underholdning. Kjørte ned fra vidda mot vest og kikket på Vøringsfossen, et fantastisk fossefall som stuper over 180 meter ned i bunnen av et juv med loddrette vegger på 3 kanter. Hold på hatten – og på barna. Mektig imponerende. Når når man så kjører veien nedover dalen (som i dag stort sett går i spiralformede tunneler), og samtidig ser den gamle riksveien som slyng-er seg i krok og sving nedover dalsiden, kan man ikke la være å ta inn over seg de utfordringene de som har bodd her i området, har vært stilt overfor på logistikkfronten. Bare det å få frem det helt nødvendigste av varer til dette området må ha vært spennende risikofylt, og spesielt på vinterstid.

Det som er fascinerende, er å se at slike ting er eksotiske og spennende når vi ser dem i utlandet, men vi har altså litt problemer med å oppdage dem når vi har dem like utenfor stuedøra. Nord-Norge er fullt av slike steder. Eventyrøya Senja, Lofoten og Vesterålen, Helgelandskysten, Finnmarkskysten. Naturen og verdiene er mye de samme der som i fjellene her i sør (for å si det på Thai: ”Same, same – but different”).

Uten at jeg skal gi meg ut for å være spåmann eller allviter; jeg tror at verden kommer til å oppdage disse tingene, og at vi står på terskelen til en ”take-off” for interna-sjonal ferie- og fritidsturisme i Norge. Så dagens sterke oppfordring må bli: Sørg for å oppleve disse tingene mens de ennå ligger så urørte som de gjør i dag.

Og for dem som måtte ha lyst til det; Velkommen til Geilo. Ta kontakt!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...