Skriv ut Skriv ut

KARI + VICTOR = SANT

Victor: Jeg kan ikke si at vi har holdt sammen i tykt og tynt!
Kari: Hvorfor kan vi ikke si i tykt og tynt, Victor?
Victor: Fordi at jeg ikke synes vi har hatt noe tynt, Kari.

 

 

 

Kari (92) og Victor (87) Nøstdal er et av verdens aller fineste kjærestepar. De har vært kjærester i 60 år, og er fortsatt dypt forelsket i hverandre. Deres kjærlighet til hverandre er svært tilstedeværende i deres vakre hjem i Senjavegen.

Før Kari traff Victor, hadde hun bestemt seg for at om hun fant en mann å gifte seg med, skulle hun holde på han resten av livet. – Victor har vært grei, slik at det ikke har vært så vanskelig å holde det løftet, sier Kari kjærlig.

Kari og Victor møttes i Tromsø i 1949, og giftet seg et lite år senere. – Begge spiste middag på Tromsø arbeiderforening. – Arbeiderforeninga ble nærmest et slags ekteskapsformidlingskontor, det var mange som møttes der, ler Kari og Victor. Så flørtet de på ferga over til fastlandet. Victor bodde hos kioskfolket Skjernes, mens Kari hadde hybel hos ishavsskipper Brox. Intimitet var uaktuelt før ekteskapet. – Jo da, men en ivrig bergenser er ikke bare beskjeden, sier Viktor lurt.

Victor innrømmer at det har vært fristelser gjennom hele livet, men han har aldri vært i tvil om at han hørte til hos Kari. – Og romantikken fortsetter for vårt vedkommende, jeg sier flere ganger daglig noe positivt som er svært nær det man kaller elskovsvendinger, og det er veldig viktig, forteller Viktor åpent. Kari mener at livet deres aldri blir en vane. – Hver eneste dag hører jeg at han er glad i meg. Han sier det ofte, på forskjellige måter. I tillegg er vennskapet vårt intimt og sterkt, sier Kari.

Kari og Victor lytter til bøker sammen. – Nå lytter vi til en bok som tar 20 timer å få ut av lydboken. Den heter Da Vinci-koden, en løgnaktig, men spennende bok. Her er også noen svært vakre kjærlighetshistorier, og Kari vil diskutere boken hele natten, ler Victor.
– Vi har aldri kranglet, jeg skjønner ikke vitsen. Hvis Victor en og annen gang ble sinna, gikk han seg en tur rundt huset, sier Kari.

Kari og Victor opplevde en krise i livet da Victor fikk kreft på 70-tallet. – De fjernet en halvmeter av tykktarmen, og spørsmålet om døden stod nokså nært. Kari uttrykte sin kjærlighet til meg så sterkt gjennom dikt, den gangen. Så sterkt at det nesten ikke behøvde noen sterkere ord senere, erindrer Victor. – Kreften bandt oss bare enda sterkere sammen, sier Kari stille.

Kari og viktor.

Kari og Victor-Foto: Eirik Junge Eliassen, Virkeligredaksjonen.

Det blir litt alvorlig i stua, men da lar ikke Victor muligheten til å slå av en vits gå fra seg. 
– Kari må dø før meg, for at jeg har kontroll på alle regnskapene her i huset. Hun kommer neppe til å klare seg uten min hjelp i økonomien. For henne har alltid penger vært uvesentlig, Kari og Victor ler igjen. De ler sammen, nesten i takt. En hjertelatter.

De vil hverandre vel. – Forholdet vårt er slikt at vi begge vil gjøre det beste for hverandre. Når Kari har forlagt brillene, vet jeg hvor de er, sier Victor. – Når jeg trenger hvile, legger jeg meg på sofaen, da kommer Victor og legger seg i armen min, kvitrer Kari. Det betyr mye å ha nærhet til hverandre, det behøver ikke være så veldig fysisk, bare det at jeg setter meg ved siden av henne mens hun ligger og hviler, gir jeg henne den roen hun trenger og ønsker. Av og til står vi sammen opp om natten, sitter og snakker sammen, tar et glass god rødvin, og legger oss igjen, det er romantisk, sier Victor.

Prosjektet Kari og Victor videreføres til døden skiller dem. De skal også gravlegges sammen. Kari smiler når hun tenker på døden. – Det er så spennende å tenke på hva som møter oss i døden. – Vi har ingen tunge tanker om dette, skyter Viktor inn.

De har vært helt friske og klart seg uten hjelp helt inntil nylig. – Jeg fikk et drypp i november og Kari fulgte opp med en urinveisinfeksjon og halseonde. Vi var utslått av sykdom lenge, først nå har vi kommet til krefter igjen. Vi får god hjelp av både hjemmesykepleie og hjemmetjeneste, de ser til oss og at vi har det bra, sier Victor.

Å være i Kari og Victors varme er unikt. I deres kjærlighetsfylte hjem sitter disse menneskenes godhet overfor andre mennesker i veggene. Ved et par anledninger har undertegnede hatt muligheten til å være gjest i dette hjemmet, og når man forlater dem føler man seg oppløftet, man føler seg rikere som menneske. For Kari og Victor har denne unike evnen, de møter deg med sin betingelsesløse kjærlighet og nysgjerrighet, og et møte med dem er en rørende gave i seg selv.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...