Skriv ut Skriv ut

Landhandleren

Langt mot nord ligger en vakker by. Der er det en travel gate med et spennende og internasjonalt landhandleri.

Det norske konseptet landhandleri var fra gammelt av en butikk der man kunne gå inn og handle det meste av det man trengte av mat og tilbehør. Det tilhører et vakkert bybilde at man kan beskue grønnsaker, bær og frukt utenfor en butikk. Da får man følelsen av å gå gatelangs i en internasjonal by. Butikken blir drevet av Ali El Malmi fra Rabbat i Marokko. Han er gift med Jannicke Walla og kom til Norge i 2002. Tromsø er stedet der hans familie har slått seg til ro.

Som far så sønn
I Marokko viste Ali tidlig tegn på at han hadde anlegg for handel, og han hjalp sin far med å starte et ekte landhandleri i Marokko.  Ali sier spøkefullt at hans far har så mange artikler at istedenfor 1001 import, som Alis butikk heter, ville familiebedriften i Marokko hete 100001 import.  Hans far selger spiker og bleier, mel og leker, hermetikk og ferske grønnsaker. Alle vareartiklene i Marokko stables i høyden og bak disk.

Annen kultur
Kjøpskulturen i Marokko mer lik varianten vi hadde litt tilbake i tid her i landet.  Før kjøpte man kjøtt hos slakteren og fisk hos fiskehandleren. I tillegg kjøper vi i dagens Norge det vi trenger for en dag eller noen dager, mens i andre kjøpskulturer handles det i store kvantum. Dette er jo klart en fordel for å oppnå de beste tilbudene. –Det virker som om nordmenn har altfor dårlig tid, men de er kvalitetsbeviste og betaler ekstra for god kvalitet, sier Ali. Han savner noe hos sine norske venner. – En fremtredende del av det sosiale livet hos mine marokkanske venners familie er samholdet.  Man tar vare på og respekterer de eldre. Veldig ofte spiser hele familien sammen; tanter, onkler, besteforeldre – alle fjerne og nære inkluderes i festmåltid. Ofte tar man nydelige retter med til de man besøker, tilføyer Jannicke.

Høye avgifter i Norge
Ali startet opp med å drive rakettkiosken i 2007, en vakker verneverdig kiosk på torget i Tromsø.  – Å starte bedrift i Norge er vanskelig på grunn av alle avgiftene og den høye skatten. Det er også stor konkurranse mellom de fire internasjonale butikkene i Tromsø.  I Marokko er det mye enklere å starte, da det er så mange mennesker der, og kulturen er at veldig mange liker å prøve ut nye ting.  Marokkanere elsker å spise og drikke te ute og prøver hele tiden nye establishment, forteller Ali.

Brun ris
En kunde som kommer forbi, nevner at mange med diabetes handler brun ris hos Ali. – Vi er en butikk der alle som ønsker det, kan få gode idéer til hvordan man kan lage gode og spennende matretter. Her får du for eksempel alle ingrediensene til å lage dine egne vårruller. Den største forskjellen på marokkanere og nordmenn er kanskje at vi i Marokko er litt mer varme i blodet og reagerer med energi, der nordmennene er litt mer passive. For eksempel vil nesten hele det marokkanske folket stå på hodet og feire en fotballkamp ute i gatene. Folk ville kjøre rundt hele natta, tute med hornene og farge omgivelsene med det marokkanske flagget, avslutter landhandler Ali.

Foto: Kjell-Erik Bersvendsen

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...