Skriv ut Skriv ut

Lenkegjengen

-De innsatte i Tromsø fengsel er kanskje de raskeste i verden til å rive ned gjerder, sier arenaansvarlig på Døgnvill, Henry Leeves.

Døgnvill med sine 35 000 besøkende må sies å være landsdelens største arrangement.  Dette innebærer at over 1000 tonn med utstyr må ryddes vekk og fjernes i løpet av noen få dager.

Samarbeid med fengselet
Festivalens initiativ til samarbeid med Tromsø fengsel ga i år tolv innsatte muligheten til å jobbe hardt i fire dager. – Dette er en god ting som gjør at vi kan tjene litt ekstra utover våre 280 kroner i uka, sier en dame som har betalt for lite skatt. – Ja, sier en kraftig plugg som har hatt lønnsøkning hvert år han har sittet inne. – Fra 52 kroner dagen, 5 dager i uka, og helt opp til 56 kroner som det er i dag. Det er klart at når man kan tjene 500 kroner på en dag, så er det helt fantastisk. Jeg skal nå investere i en god biff, sier han. Det er tydelig at disse til sammen har bred arbeidserfaring og ikke kvier seg om det forlanges tunge tak. Her er det aldri syting og klaging. Innimellom blir det servert mat og drikke til arbeidsfolket.

Utmerker seg
Gutta og jentene bak murene – sammen med en veiledende betjent – utmerker seg blant de andre arbeiderne. – En innsatt jobber for minst tre frivillige, sier Roger Abelsen som er koordinator, arbeidsleder og fengselsbetjent. Roger sier at i de fire årene som samarbeidet har eksistert, har det vært utelukkende positive tilbakemeldinger. Fengselet stilte også med innsatte det året festivalen var på Alfheim stadion. De kjørte trucker og sto for hoveddelen av nedriggingen.

Ikke bare å ringe
Det jobber også frivillige innsatte for TIL, som belønner innsatsen med gode rabatter på sesongkort. Det samme gjelder Tromsø Storm.  – Vi ser på og vurderer forslag om frivillighetsinnsats. Det er ikke slik at hvem som helst kan ringe Tromsø fengsel for å få gjort skitarbeid. Vi vet hva som er gode samarbeidsprosjekter. Alle som tar kontakt med Tromsø fengsel for et samarbeid, må ha stor respekt for de innsatte, fordi de gjør en utmerket jobb. Det ligger mye arbeid til grunn før et samarbeid kan startes. Ikke alle innsatte er egnet. Fengselet har et ansvar for å finne de som er best egnet, og som kanskje trenger det mest, forteller Roger Abelsen.

Til å stole på
Fengselet har fått mange fine uttalelser fra alle hold i alle de årene de har hatt samarbeid, og fangene har vist innsatsvilje som ikke har gått ubemerket hen fra arrangørenes side.  – De ser at vi stiller med voksne folk som er til å stole på. Stort sett alt av nedrigging som ble gjort i år er i samarbeid med fengselet. I fjor fikk Tromsø fengsel i tillegg masse materialer, som takk for innsatsen. Dette kommer godt med for verkstedet i fengselet, fortsetter Roger. Nedrigginga aktiviserer mennesker som har sittet altfor mye i ro og ofte vært i isolasjon over lang tid. I tillegg til å få betalt 500 kroner per dag for arbeidsinnsatsen, får også de innsatte festivalpass for alle dagene.  En stolt innsatt som gav sitt festivalpass til dattera, forteller at jentungen blei svært glad.

Gode ringvirkninger
Roger Abelsen ser tydelig de positive innvirkningene på fangene som er med på slik type arbeid, og det allerede før selve arbeidet starter.  – De innsatte får to ukelønninger hver dag, og bare det å kunne gi et festivalpass i gave til en venn eller kjæreste betyr mye. Mange som sitter inne, har dårlig samvittighet og skyldfølelse for familie eller venner. Disse gledelige ringvirkningene gjør at vi er åpne for samarbeid med seriøse aktører som for eksempel lag, foreninger, organisasjoner, og kulturelle satsninger. Jeg berømmer fengselsleder på åpen avdeling som stiller seg positiv og tilrettelegger for en slik vinn-vinn-situasjon som det er at innsatte knytter bånd med sunne miljøer på utsiden. Dette skaper innsatte som er mer positive på avdelingene, i tillegg til at vi får et godt omdømme utad, avslutter Roger.

 

Faktaboks Døgnvill:

Gjerder: 2,1 km, hvorav 1,6 km høye byggjerder. Hvert gjerde har betong- eller plastføtter som veier 36 og 28 kg (over 20 tonn betongføtter). 21 km gjerder = 600 gjerder og føtter.
Telt: 1647 m2 telt, 1321 m2 gulv, 1029 m2 teppe.
Veiduk: Den sammensydde duken som dekket hele festivalområdet, var på hele 8250 m2 klasse 2-veiduk og 330 m2 klasse 3-veiduk, til sammen 2500 løpemeter.
Nettverk: 6 individuelle trådløsnettverk med ulike passord. 3 km
patch-kabel, ca 20 accesspunkter.
Strøm: 2200 kW strøm.
18 mobile kontorer
3 kjølecontainere
3 lagercontainere
500 løpemeter materialer
220 plater kryssfiner
8 lastebillass grus, nesten 50 kubikk sub 22
1500 liter diesel
105 toaletter og pissoarer
Hovedscenen: 131 moving lights. 36 subwoofers. 1 megawatt strøm.
25mx17m grunnflate.
430 paller
4 trucker
2 lastebiler med mobilkraner
600m hageslange

I tillegg ble det frakta aggregat over 80 km for å få nok strøm, da omegn var tømt for utleiemuligheter.

Foto: Kjell-Erik Bersvendsen

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...