Skriv ut Skriv ut

Metadon verre enn heroin

Jeg vet godt hva heroinabstinenser er, det er helt jævlig! Men metadonabstinenser, det er mye verre.

Sarah Elisabeth Almquist (28) begynte med hero-in som 15-åring. Etter mange års misbruk nådde hun bunnen. I løpet av disse årene gjennomførte hun flere avrusninger fra heroin. “Å avruse seg fra metadon er det verste jeg har opplevd, jeg klarer ikke engang å sammenligne det med å være heroinabstinent”, sier Sara til siste nummer av Gateavisa.

Metadon som 22-åring

Sarah begynte i LAR (Legemiddelassistert reha-bilitering) da hun var 22 år og syntes hun var kjempeheldig. På tross av sin unge alder, den gang var det en lavalder på 25 år for oppstart på metadon og Subutex, kunne hun fremvise dokumentasjon på sin historie som var preget av mange års mis-bruk og flere institusjonsinnleggelser. Dette åpnet dørene til LAR for Sarah, og en “behandling” med metadon som skulle vare i over seks år kunne begynne. Metadon gis som substitutt for heroin i behandling.

Metadon har lang halveringstid
I oktober bestemte hun seg for at metadonen skulle ut av kroppen. Sarah ba om en rask nedtrapping, og ville ikke være inneliggende på avrusningsavdelingen på Aker sykehus, en avdeling LAR ofte bruker og har et tett samarbeid med. Dette hadde hun bestemt seg for at hun skulle klare selv, hjemme. Metadon sitter veldig lenge i kroppen, man får det utdelt en gang i døgnet og det går 24 timer før du begynner å føle deg dårlig, i motsetning til heroin som har en mye kortere halveringstid og må administreres flere ganger i døgnet. Metadon sitter fast i kroppens reseptorer. Som sagt hadde Sarah “lagt seg syk” hjemme flere ganger tidligere, og var godt forberedt på hva som skulle komme. Trodde hun.

Cold Turkey
I løpet av en måned ble hun trappet ned fra 120 mg om dagen, til en dose på bare 10 mg daglig. Dette skulle vise seg å være en helt annen “sport”. Hun lå hjemme hos sin mor i to måneder, svettet og kastet opp, ute av stand til å ta til seg næring. Plaget av ekstreme magesmerter og store innsovningsproblemer, sov hun nesten ikke løpet av denne tiden. Når hun var helt utmattet, svimte hun av en time eller to. Helt utmattet. Kriblingene i beina (restless legs) er kjent for alle som har gått av heroin, men opplevdes som mange ganger sterkere nå når det var metadon som skulle ut av kroppen. Tannverk kom som en befrielse, da flyttet fokus seg litt, og Sarah lot det verke i tannen til nervene døde.

Pasient hos mor
Hun ble en sengeliggende pasient, hjemme hos sin egen mor. De gangene hun måtte reise seg opp for å gå på toalettet, kunne hun nesten ikke stå på beina. De skalv som aspeløv, og det hendte rett som det var at hun falt. I løpet av de to månedene var det en smertehendelse som var så ekstrem at hun med hånda på hjertet sier “ jeg trodde jeg skulle dø”. Hennes mor så alvoret i situasjonen, og på ett tidspunkt ble det vurdert å ringe etter ambulanse. Og hele tiden mens hun var syk gikk Sarah rundt i en uvisshet; når skulle dette ta slutt, og når skulle hun begynne å bli bedre? Kroppen begynte etter hvert å ta til seg næring, og Sarah er nå på bedringens vei.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...