Skriv ut Skriv ut

Møt Roy

Poet. Tøff barndom. Ser lyst på livet

 

Roy Heggelund ble født som det åttende barnet av ni en sommerdag i 1971. – Det er ikke vanlig med stor familie i dag. Når folk får høre om store familier, så tenker man at de er læstadianere eller at de tilhører en annen kristen sekt. Faren min var en slags predikant. Moren min kaller seg kristen, men vi har aldri stått i statskirka. Jeg vil kalle meg en tviler. Jeg tror på Gud, men av og til er det vanskelig å tro. Jeg prøver å være et medmenneske. Det er ikke så viktig hva man tror på så lenge man viser nestekjærlighet til mennesker, sier Roy.

Kjente i nabolaget
Han vokste opp sammen med Espen Lind, Bjørn ”Bummen” Johansen og  Röyksopps Torbjørn Brundtland, midt på Tromsøya.  – Det er litt artig å tenke på at klassen jeg gikk i på Prestvannet skole var en dikterklasse. Vi ble tvunget til å skrive dikt nesten annenhver dag av lærerinnen vår. Ja, tenk dere den terroren, ler Roy, som ikke likte å skrive dikt den gangen.
Roy ble mobba hver bidige dag. – Jeg ble kalt for både det ene og det andre. Heldigvis tok en lærer til motmæle og klarte å få orden på livet mitt. Barneskolen og ungdomskolen var en tung tid. Helt til niende klasse da vi fikk en ny lærer. Han fikk meg til å begynne med nye hobbyer, og jeg begynte blant annet å ha sendinger i en nærradio. Jeg hadde mitt eget musikkprogram som jeg kalte for Musikkpakken. Det har vært mye musikk i livet mitt, og det har betydd veldig mye for meg, forteller Roy Heggelund

Ei mors glede
du ligger der
trygt i din
moders favn

gråtende blikk
som nyfødt der
hvor du ligger

mye glede binder
mors kjærlighet
akkurat nå til deg

dagen er så ung
og du skal bli
gleden i hennes liv

Om å tilgi sin far
Barndommen var tung på andre måter også for Roy. – En far som slo meg. Det siste halve året med fatteren i live ga meg mye positivt – han angret. Jeg hadde tilgitt ham hele tiden, for man skal ikke hate en far. Men det er fortid. Da hadde han bare kort tid igjen, men det var nok veldig viktig for ham å si det. Shit happens, man må lære seg å takle de utfordringene som kommer. De kan være tøffe og de kan være harde, men du kan få mye glede av dem også. Det er det jeg skriver om i diktene mine. Om glede, om kjærlighet og om håp, sier Roy.

Solskinnsglede
hva er en dag
uten solskinn
og hva er en
dag uten deg

solen den
smelter mitt
sinn mens
du smelter
mitt hjerte

begge byr
på en glede
å ta vare på

Poesien
Roy Heggelund er mest kjent som poet og dikter. Diktene hans har blitt publisert nesten annenhver dag siden 2007 i avisa Nordlys, men han har også skrevet for Troms Folkeblad, Harstad Tidene og Dagbladet. Det er faktisk snakk om rundt 350 publiserte dikt.

Budeie på tjue søker bonde over seksti
det var her ei tidlig morra
da æ bladde i mi avis
å da æ kom tell anonsan
la æ merke tel en notis
blant der kor kvinne søke menn
og der kor menn søke kvinne
ja, det er jo så masse rart
man på den sida kan finne
der ei budeie på tjue
søke bonde over seksti
å han må ha masse penga
så ho kan få sæ helgefri

ja, budeia var ikkje snau
ho krevde alt i hytt å vær
førr hans lommebok og utstyr
dem måtte begge være svær
et ekteskap det kunne det bli
men onga ville ho ikkje ha
førr dette var jo ei kvinne
som brukte å si klart i fra
denne budeia på tjue
som søke bonde på seksti
å burde ha masse penga
så ho fikk sæ helgefri

førr denne unge budeia
ville ha en millionær
som hver en dag kunne gi ho
så masse diamanta og klær
ja, ka skal man med en bonde
som no e langt under seksti
da ville ho aldri ha fådd sæ
det som ho kalle sæ for helgefri
dette leste æ ei morra
da æ bladde i mi avis
blant alle kontaktannonsan
fant æ den lille notis

Folket gir kraft
På gaten er det flere som kommer bort til Roy for å takke ham for de fine diktene han skriver, men selv må han innrømme at det har vært vanskelig til tider. Men tilbakemeldingene fra folk gir ham kraft til å fortsette.
– Jeg har gjort mye positivt, jeg vet det. Greiene jeg har satt i gang, for eksempel det å starte en aksjon for å gi filmer til kulturavdelinga på sykehuset. De har et lite budsjett, mindre enn det man skulle tro. Det er det som har med kultur å gjøre som bestandig blir rammet. Etter to måneder på UNN da jeg hadde sett alle filmene de har der, begynte jeg å gi av mine egne filmer. Man ser jo filmene bare èn gang. Det er så mange som er glad for det på UNN. Jeg har vært i kontakt med kulturavdelingen flere ganger, og de sier at det øker på med folk som kommer med filmer dit, sier Roy.

Dataerotikk
Selv om Roy har blitt hyllet for sine dikt i avisa, har han også møtt motvind. Det var blant annet mange som tok seg nær av diktet ”Dataerotikk”. – Det diktet står jeg ikke for i dag. Jeg mente å være morsom, men det er kanskje mange som ikke liker den humoren jeg hadde der. Alle kan ta feil. Det handlet jo bare om en datamaskin. Jeg liker å vende litt på diktene mine også, snu litt på dem. Se dem på en annen måte. Vri dem på en mer humoristisk måte.

La kjærligheten bli din medisin
du hvisker et farvel i natten
et tårevått ansikt har du fått
du har nettopp bare fylt atten
og ei tung tid har du gjennomgått
nå står du alene tilbake
husk at fremtiden vil være din
hva kan sorg og smerte forsake
la kjærligheten bli din medisin

under stjernehimmelens mørke dis
skulle du ønske du var et annet sted
du lengter til ditt eget paradis
der du kan leve i ro og fred
hvor du kan bli herre i ditt eget hus
der hvor fremtiden din skal bli fin
der du kan leve i lykkerus
og la kjærligheten bli din medisin

du har klart deg gjennom det meste
du takler det på din egen måte
du tenker selv kun på det aller beste
med kraft og tolmod vil det låte
som fin musikk i dine ører
ja, like god som en årgangsvin
du blir bedre jo mer du øver
for kjærligheten har blitt din medisin

Inspirasjon for mange
– Mange som har lest diktet ”La kjærligheten bli din medisin” har fått tårer av det. Og det er mange av mine dikt som har vært til inspirasjon.  For to og et halvt år siden, traff jeg en gutt i Giæverbukta som skulle til byen. Vi kom i snakk med hverandre og jeg spurte ham hva han interesserte seg for. ”Nei, jeg interesserer meg for musikk og litteratur og slikt.” ”Okei,” sa jeg. ”Hva slags dikt liker du?” spurte jeg. ”Nei, akkurat nå følger jeg veldig mye med på Kort Sagt i avisa Nordlys, der er det en som heter Roy Heggelund…” ”Å, herregud,” sa jeg ”Det er jo meg!” ”Nei, kødder du?” ”Nei, jeg gjør ikke det.” ”Jeg må bare si det,” sa han. ”at et av diktene dine leste jeg i begravelsen til bestemoren min” sa han. Jeg begynte å gråte da jeg fant ut hvilket dikt det var. Jeg hadde aldri trodd at et av mine dikt skulle bli brukt i en begravelse.

Roy er ikke far
Mange av Roys dikt handler om barn og gleden med dem, derfor har mange av leserne hans misforstått og trodd at han har blitt far. Dette vil han avkrefte. Nei, jeg er ikke blitt pappa. Jeg er blitt gammel-onkel. Jeg har noen nieser og nevøer som nå har fått unger. Det er en like god erstatning for å bli pappa. Det er jo artig å følge med små unger og se dem vokse opp.

Gull og grønne skoger
vår kjærlighet
har smeltet is
til diamanter

våre hete hjerter
har blidd smeltet
til blodrøde rubiner

mens vi har blidd
smeltet sammen
til en diger smaragd

ja vår kjærlighet er et
skattekammer blant
gull og grønne skoger

Ny bok
– Jeg har gitt ut et dikthefte i høst, men mange vil ha ei diktbok. Jeg hadde 20 dikt i heftet, men mange syntes det var for lite. Jeg har jo tross alt produsert over 1000 dikt. Jeg ville starte forsiktig for å se hvordan dette fungerte. Nå vet jeg at mange vil ha diktene mine i bokform. Og det kommer. Den er under planlegging. For å gjøre det litt mer spennende, skal jeg ha illustrasjoner i den, men jeg skal ikke lage illustrasjonene selv. Jeg er på leting etter noen som kan lage de til meg, sier Roy entusiastisk.
Bortsett fra å være poetisk anlagt, har Roy Heggelund også en musikalsk og en billedkunstnerisk side. – Nå er jo hobbyen min blitt et yrke så å si. Av og til synger jeg litt på Alfheim sammen med Anne Nymo Trulsen i klubben for utviklingshemmede. Hun har noen prosjekter jeg bruker å være med på. Og så driver jeg med lasermusikk. Jeg leker med laser der jeg kan lage musikk ved å bevege hendene. Jeg holder på med maling også. Det er veldig få som vet det, forteller Roy.

Vår kjærlighet er et mesterverk
kjærligheten gjør meg så lykkelig
hver dag jeg våkner opp sammen med deg
du stråler mot meg som en diamant
og gir meg lykke på min veg

du gir meg så mye glede hver dag
et øyeblikk som vi skal ta vare på
vi skal ta vare på vår kjærlighet
ja vær så snill å ikke fra meg gå

den glede som du gir meg er så fin
og vår kjærlighet den er jo så sterk
der du stråler dagen lang hver en dag
ja vår kjærlighet er et mesterverk

Diabetes
Da Roy Heggelund som aktiv idrettsutøver og norgesmester i friidrett ble diagnostisert med diabetes i 2001, tok han det veldig tungt. Han hadde gått så lenge med diabetes at det kunne føre til at han måtte amputere føttene. – Jeg fikk store smertefulle sår. Det gjorde så vondt at det kom til et punkt der legene ba meg om å bestemme meg for hva jeg ville gjøre. Det stod mellom amputasjon eller livet. Og det var jo et klart svar på hva jeg måtte gjøre.  Den første amputasjonen var på den venstre foten, der tok  de tærne først. Så tok de foten opp til kneet. Det er klart det har vært en lang og tung vei, men jeg har vennet meg til tanken på at jeg nå  ikke har føtter. Jeg har et ønske om å gå igjen en dag – med proteser, forteller Roy optimistisk.

Der ute i natt
ei vakker dame
møtte en herre
der ute i natt
noen hete blikk
ble sammen delt
der ute i natt

et vakkert par
jubler av lykke
der ute i natt
gleden skal de
dele sammen
der ute i natt

en liten pike
kom til verden
der ute i natt
hun gråter sånn
til to blide fjes
der ute i natt

en liten familie
ble stiftet nå
der ute i natt
hvor mange gleder
fortsatt skal deles
der ute i natt

Positiv mann
Roy har fått et nytt liv.  – Før var det ikke så enkelt med alle plagene jeg hadde. Nå har jeg det ikke så vondt lengre, smertene er ikke der, bare fantomsmertene. Fantomsmerter er smerter som du kjenner der hvor du ikke har noe, altså de stedene der jeg ikke har føtter lengre. Så det er litt merkelig å kjenne at jeg har vondt i tærne når jeg ikke har tær. Jeg ser positivt på det, jeg kan skryte av at nå har jeg bare ekte fis. Jeg har jo ikke tåfis lengre. Jeg slipper å klippe tåneglene, jeg slipper å vaske meg mellom tærne og jeg trenger ikke være redd for neglsopp og fotsopp. Det er klart jeg kommer til å møte på utfordringer, men jeg vet at jeg kan takle det. Jeg ser ingen grunn til å være negativ, det er bedre å være positiv og munter til sinns. Utfordringene må jeg ta med åpne hender, for det er jo bare hendene jeg har nå. Galgenhumor – det er veldig viktig! Jeg klarer å fleipe med det. Herregud, det er mange som sier ”Å, det er så synd på deg”. Da svarer jeg “Er det egentlig det? Har ikke jeg et bedre humør enn deg kanskje?”

Ikke til salgs
min glede er ikke til salgs
du kan ikke få den på glass
for da blir min sjel innestengt
og all min kjærlighet dør hen

min kjærlighet er ikke til salgs
for den kan ikke fylles i poser
da slutter mitt hjerte å slå
og bare sorg er til stede

men min store sorg er til salgs
og du kan få den nå på tilbud
for den vil jeg ikke ha hos meg
der glede og kjærlighet skal bo

Foto: Kai Hagen

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...