Skriv ut Skriv ut

Møt Shanker

“Livet der er ikke så lett. Jeg opplevde at naboene mine drepte hverandre. Ting kan skje når som helst der. Penger og korrupsjon er det som styrer. Samtidig som at livet var vanskelig der er jeg stolt av å være filippinsk”

Kenneth Brian Johnsen. 18 år. Bodd i Norge siden 2006. Han gav ut en mix-tape med 12 sanger i fjor. Gratis for nedlasting. – Det var et stort prosjekt som betydde mye for meg. Jeg snakker om alt i dette prosjektet. Om hvem jeg er, om mine venner, og om mine mål for musikken. Det er budskapet i den tapen. Jeg synes det er viktig at de som hører sangene mine får følelsen av det jeg føler. Jeg rapper på engelsk siden jeg er så dårlig i norsk. Jeg jobber med produsenten Sigurd Kvamme (SIK). Han lager beaten og jeg skriver tekstene og spiller dem inn. Det tok selvfølgelig to år før jeg fikk den gitt ut, fordi vi var opptatt med skolen. Nå jobber vi mye med musikken. Før var vi bare 16- åringer, vi hadde ikke så mye kunnskaper, forteller Shanker.

Shanker?

– Det var et navn som en kompis hjalp meg med. Når du knuser en flaske, så er det som blir igjen shank. Et fet unikt navn. Jeg har min egen versjon av hva jeg mener ordet shanker betyr. Alle må begynne fra bunnen av, alle må starte fra noe. Man bygger seg opp til flaska er full. Det er ingen som får alt gratis – man må jobbe hardt for det. Så det er det jeg gjør for tiden; jeg planlegger konserter, leiter etter spillejobber og prøver å gi ut så mye jeg kan.

Fra Filippinene
Han er født i 1994 på Filippinene. Han har norsk far og filippinsk mor. – Barndommen på Filippinene var fin, jeg trivdes godt. Men samtidig opplevde jeg en masse ting. Systemet er bare så vanskelig, det er så mye korrupsjon. Jeg så mange av mine kompiser droppe ut av skolen fordi det er veldig dyrt å gå på skolen, ta utdanning og finne seg jobb. Og livet der er ikke så lett. Jeg opplevde at naboene mine drepte hverandre. Ting kan skje når som helst der. Penger og korrupsjon er det som styrer. Samtidig som at livet var vanskelig der er jeg er stolt av å være filippinsk fordi folk der klarer å smile. De viser at de har det bra selv om livet er tøft. Der jeg vokste opp så jeg både negative og positive ting, men jeg vil ikke ta med meg det negative.

Du kommer til Norge som 12 åring. Hva førte deg hit?
– Faren min døde av kreft. Akkurat nå bor jeg hos tanta mi, søsteren til faren min. Hun har tatt vare på meg. Hun lovet faren min det. Hun lærte meg norsk. Jeg kunne bare telle til ti. Av en eller annen grunn lærte han meg aldri norsk så det var ikke så lett å komme til Tromsø. Jeg måtte bli vant til miljøet, blande meg inn i samfunnet. Alt var nytt. Jeg skilte meg ut i forhold til de andre. Jeg måtte henge med utlendinger fordi jeg gikk
i innføringsklasse. Men etter at jeg begynte på Gyllenborg skole utviklet jeg språket mitt mer og mer.

Var det vanskelig å få nye norske venner?
Opplevde du mobbing? – Nei, jeg har ikke blitt mobbet. Kanskje det har noe med måten jeg behandler folk på. Folk så rart på meg fordi jeg er ikke herifra, det ser man jo lett. Men jeg fikk venner. De tok vare på meg, de visste at jeg var fra et annet land. Ble kjent med mange. Det var på Gyllenborg jeg ble kjent med Sigurd Kvamme da begynte vi å jobbe med musikk, og vi dannet en gruppe.

Hadde du noe forhold til musikk før du kom til Norge?

Ja, det var hip-hop og rap. Jeg rappet på filippinsk. Filippinske rappere fra ulike steder i verden lager musikk sammen og legger det ut på nett. Det var der jeg begynte med min musikk i 2009. Jeg hadde jo ikke utstyr eller kjente de rette folkene som kunne hjelpe meg, så jeg måtte lære meg selv. Helt til jeg møtte Sigurd. Jeg ville at mine norske venner skulle forstå budskapet i sangene mine. Derfor ville jeg skrive på engelsk. Da jeg ga ut den første sangen min ”Thinking of You” i 2009 fikk jeg mange gode tilbakemeldinger.

Hva skriver du om, hva er det du vil fortelle?
I musikken min snakker jeg ofte om hvordan livet er, fordi jeg har opplevd mye. Mitt budskap er at livet er veldig verdifullt, og man må ikke kaste det bort. Du kan få ting til hvis du har tro på deg selv. Jeg snakker om mine drømmer og hva jeg har lyst å gjøre. Det er det jeg prøver å gi ut. Det er alltid en grunn til at folk er sure eller glade, men du må tenke positivt for da kan du gå videre i livet. Det kan du ikke hvis du alltid ser bakover. Det har noe med måten jeg så ting på filippinene. Jeg var ung, redd og jeg så ting alt for tidlig. Og det er ikke noe jeg har lyst å fortelle folk. For min del er det trist at det er sånn, men samtidig jeg vil ikke bære det med meg, jeg vil si noe annet. Jeg har mistet folk i mitt liv. Det var mye som skjedde, drap, slåssing og korrupsjon.

Savner du hjemlandet?
Jeg har faktisk laget en sang om Filippinene. Sangen heter ”Coming Home”. Der snakker jeg mye om hvordan følelsen er å komme tilbake til mitt hjemland. Hvordan det er å se mine venner, hvordan det er å se familien min og komme tilbake til den kulturen der jeg vokste opp. Attitude er viktig, både i livet og i musikken.

Ser du for deg noensinne å kunne skrive tekster på norsk?
– Det er mange som har spurt meg om jeg har lyst til å skrive på norsk. Kanskje jeg blir å gjøre det en dag. Jeg har ingenting imot å rappe på norsk. Men jeg vil gjøre det på engelsk for jeg vil at ikke bare Norge, men Europa og hele verden skal forstå når jeg legger mine sanger ut på youtube. Og som jeg sier er jeg ikke redd for å vise at jeg er norsk. Jeg er glad for at jeg er både filippinsk og norsk.

Ti år fra nå?
Om ti år? Det er litt vanskelig, men jeg tror jeg holder på med det samme som nå. Tror kanskje jeg er på forskjellige steder, holder konserter og jobber med ulike artister. Det er mange norske artister jeg har lyst å jobbe med i fremtiden.

Deretter bruker vi en liten halvtime på å snakke om diverse legendariske rappere og hip-hop kollektiver, og det viser seg at Kenneth kan sin musikkhistorie. Vi prater om storheter som NWA, Public Enemy, Grandmaster Flash og utallige andre. Bare dette stoffet har ingredienser til nok en artikkel. Men det får være til en annen gang. Som Kenneth sa det: Man kan ikke alltid se bakover.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...