Skriv ut Skriv ut

Musketerene metter de sultne

Det er juli og fellesferie, kafé 103 holder stengt, men utenfor i regnet står en liten varebil, full av matvarer.

Musketerene er i godt humør, det er deilig å kunne få gi skikkelig mat til hjemløse, russyke og andre vanskeligstilte. De deler ut matvarer en liten time ved kaféen, det blir flere stopp med mat i løpet av dagen. Flyktningene er særlig glade når musketerene kommer; matglede står i fokus, og guttene har satset på å skaffe til veie råvarer som egner seg til eksotisk mat.

Dagens mannskap
Vi møter to av musketerene, Bård Egil Hansen og Svein Inge Lillebostad. De leverer og pakker mat i poser. De driver med miljøinnsats på mange plan. De stiller ingen spørsmål om behov eller hvorfor, de bare smiler og spør, hva vil du ha i dag?  Det er mye å hente i det å få gi til andre. For Bård Egil og Svein Inge, er dette prosjektet muligheten til å få et godt liv.

To uten noe
Sist musketerene var her, fant de ut at et par som sliter i rusen, bare hadde mikrobølgeovn å lage mat med. Paret fikk ovn, et fylt kjøleskap og en vaskemaskin. Trenger dere noe? spør Bernhard de to som er ved bilen for å hente mat. De mangler ei stekepanne og ei seng. – Det kan vi skaffe, svarer Bernhard. Paret lever av å selge Virkelig, de lovpriser musketerene og det de har gitt dem. – Vi føler at vi har fått oss et hjem nå, det er så hjemmekoselig å lage mat. Det er så lettvint å kunne vaske sine klær hjemme også, vi er storfornøyde, sier de.

Filosofi
Bernhard forteller at det ikke er noe viktigere enn det å bry seg om hverandre innad i musketerene. – Hvis noen av oss sliter, så er vi der for hverandre. Sist sprakk en av guttene, han ramla på fylla. Vi tok tak alle sammen, vi ryddet og vasket. Det ble en humørfylt festdag for alle, mimrer gjengen og ler godt. – Humor er svært viktig for å komme videre i livet, vi er opptatt av å ha det morsomt sammen, og alle er enige i at en god latter forlenger livet, sier (etternavn).

Løsningen
Vi må klare å gi mennesker selvtillit, ellers så nytter ingenting, sier Jan Berglund. Duoen er klare på hva som er løsningen for gruppen de arbeider med. – Ruslivet er fullstendig og totalt, en erstatning for dette må også være total. Vi må klare å fylle tomrommet etter rusen med det gode livet, avslutter Bernhard.

Foto: Marja R. Gundersen

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...