Skriv ut Skriv ut

Offroad-gutta

De kommer frem med bilene sine der få andre tør å kjøre. I tjeneste for Politiet, Røde Kors og folket.

De er en gjeng med entusiaster med store biler som hobby, ofte firtrekkere med bedre fremkommelighet enn andre biler. Et par av gutta mente at kompetansen på disse bilene kunne komme noen til nytte, og første kontakten de hadde med Røde kors var i 2005, men nå har de blitt en selvfølgelig del av Røde Kors.

Kjapt på plass
I begynnelsen var de 5–6 stykker, men gruppa og kompetansen har vokst. De er i hovedsak voksne mennesker, som alle har gått 30 timers førstehjelpskurs og er godkjent for å delta på aksjoner som førstehjelpere. De har også kompetanse på hjertestartere. I aksjoner stiller de ofte mannsterk og raskt.Det er i hovedsak politiet som er opp-dragsgivere. – Når vi er ute i felten har vi alltid vester og biler merket med Røde Kors logo på, slik at folk skal kjenne trygghet når vi kommer, sier Christian.

Effektiv transport
Biler og utstyr driftes av egen lomme. – Bilene vi kjører er private. Vi har et engasjement, slik at vi betaler vedlikehold og det meste selv. Er man interessert i offroad har man bil og utstyr uansett, forteller Geir. – Vi har en unik kompetanse i å komme frem der ingen andre tør eller kan, sier Kyrre. Ofte langt til fjells. – Hvis det er en leteaksjon etter noen oppe på et fjell kjører vi personell så langt frem som det går. Det sparer personell for mye slit, det går mye fortere, og vi får opp større mengder utstyr, forteller Stian.

Omkomne

Det hender også at de må hente omkomne mennesker. – I stedet for at disse skal bæres ned eller kjøres bak på en ATV, kjører vi de avdøde ned til sykebil. Det handler litt om verdighet, det å kunne frakte ned en omkommet på en ordentlig måte. Ofte er jo pårørende også i nærheten. Vi er relativt ofte på søk etter omkomne, eller i saker hvor man går ut fra at vedkommende er død. Når man da har venner eller pårørende i bilen, så må man være i stand til å tenke før man snakker, forteller Stian.

Stiller der det trengs
– Hvis man også mangler folk i byen, for eksempel en dement mann forsvinner fra et aldershjem eller lignende, driver vi søk langs veier. Vi har den fordelen at vi ikke trenger at det er brøytet, forteller Frode. De er også radioamatører. – Dette bruker vi for å gi et bedre samband og for å hjelpe de i sporingstjenesten. Når vi er i aksjon så får hvert lag en radiosender som sender GPS-posisjonen til andre i laget med jevne mellomrom. Dette er en tjeneste som vi kan sette opp og bidra med, sier Roger.

Når alarmen går
– Jeg er med i en konferanse-telefon som Røde Kors har, hvor vi får informasjon om hva vi skal gjøre – hvor det er – og hvilke ressurser vi trenger. Når jeg får denne informasjonen, sender jeg ut en gruppemelding til alle oss i Transport 4X4-gruppa, og på denne måten kan vi avgjøre raskt hvem som kan stille av oss før utkallingen kommer fra Røde Kors, avslutter Frode.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...