Skriv ut Skriv ut

PMMA = død

Den nye pulverdritten er kommet til Nord-Norge. Brukeren spiller russisk rulett med livet.

De fleste hadde ikke hørt om det ”nye” stoffet før Folkehelseinstituttet så seg nødt til å gå ut og advare befolkningen mot giften etter det tolvte overdosedødsfallet på relativt kort tid.

Egentlig ikke noe nytt
Selve virkestoffene eller bestanddelene i svineriet er ikke noe nytt, det nye er at folk dør i troen på at det er noe annet de har tatt. PMMA – rusmessig – ligner på virkningen av amfetamin eller ecstasy. PMMA omdannes i kroppen til stoffet PMA (ParaMetoksyAmfetamin), som har vært ansvarlig for mange dødsfall verden over på 1970- og 2000–tallet. PMA har også hatt tilnavnet death. Beslagene som er gjort i Norge til nå er bare i pulverform, men i USA har PMMA vist seg i form av en rosalilla pille. En pille de færreste ville klare å skille fra vanlig ectasys mange pilleformer. I pulverform kan man veldig løst si at det er metamfetamin i PMMA, eller at det er et derivat av det. Strukturen til metamfetamin går igjen hos mange stoffer. Virkningen behøver imidlertid ikke å være lik, selv om utseendet er det.

Langsom fest
Har du tenkt å prøve det til helga, bør du ta med deg denne advarselen: Vanligvis når du popper i deg speed eller knips er din vurderingsevne etter all sannsynlighet satt ut av spill av THC eller alkohol. Lær dette: Det er flere likheter mellom amfetamin, ecstasy og PMMA. Den store forskjellen er derimot at PMMA virker langsommere. Mye langsommere. Det er dette som er farlig. I tillegg er det stimulerende hallusinogenet langt giftigere.

Miksingen i varelomma
La meg forklare. Som den garvede knipser du er, forventer du som vanlig rask virkning inn i idiotien. Virker ikke pillen som den skal, tar du gjerne én til mens du tenker at dette var da et sjeldent utbøffa knips. Det er dette du ikke må gjøre med PMMA. Det antas at det skummelt høye dødstallet i kjølvannet av PMMA kommer av at folk har tatt det i den tro at det var sikker vare fra pusheren, som har miksa litt i varelomma si. Denne ombyttingen er skummel. Da dør du av hjerterytmeforstyrrelser eller hjerneslag. Ingen bønn, ingen forvarsel. Bare død.

PMMAs preventive effekt.
I all elendigheta ser det ut til at PMMA har en preventiv effekt, særlig på folk som ikke ruser seg til daglig. Folk er langt mer oppmerksomme på hva de får i seg, og er mer skeptisk til langerens lovnader om at han har lomma full av sikker og god vare. Vær forsiktig, skulle den garvede ecstasybruker være i tvil om hva han har kjøpt, vet han også at det med letthet kan kjøpes en Ez-test på nettet for om lag 20 euro. Testen forteller om det du har kjøpt er rein vare eller annen gift. Du klarer nemlig ikke ta PMMA på utseende, lukt eller smak. Så spørs det om ikke slike Ez-tester bør deles ut på lik linje med rene sprøyter, til tross for at det i hovedsak er rekreasjonsbrukere som bruker ecstasylignede substanser. Det redder liv.

Illustrasjon: Trine Lise Halmøy Lockertsen

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...