Skriv ut Skriv ut

Rosa Kvinnekamp

Gulabi Gang er en viktig påminnelse om at kvinnekamp er like aktuelt i dag som for 100 år siden, da kvinner endelig kunne bruke sin stemmerett.

I år er det 100 år siden norske kvinner fikk stemmerett. Barne-, likestillings- og inkluderings-departementet inviterer i den forbindelse orga-nisasjoner til å markere jubileet med en visning av den indisk-norske samproduksjonen Gulabi Gang. Det gjør de rett i. Filmen er laget av regissør Nishta Jain, og ble vist under årets filmfestival i Tromsø. Filmen forteller historien om den indiske kvinnebevegelsen Gulabi Gang i Nord-India. Området er i stor grad befolket av daliter. Dalitene befinner seg nederst på kastestigen, og har ingen rettigheter i det indiske samfunnet. Kvinnene stiller svakest. Bevegelsen arbeider for å gi kvinner en plass i et strengt patriarkalsk samfunn. Nord-India er preget av en kvinnefiendtlig kultur, og gjengvoldtekter, konebrenning og drap er en del av disse kvinnenes hverdag.

Gulabi betyr “rosa”, så navnet på bevegelsen betyr “Den rosa gjengen”. Den ble startet i 2006 av Sampat Pal Devi, en karismatisk kvinne som fortsatt er leder. Sampat Pal har selv kjent kulturen på kroppen; hun ble giftet bort som barn. Svigerfamilien behandlet fembarnsmoren som en slave, og hun gjorde opprør. Hun ble kastet ut av familien, men hennes mann fulgte henne. Hun har levd i ekstrem fattigdom, men kjempet seg frem i livet. “Når du setter deg et mål, må du aldri miste det av syne”, sier Sampat Pal. Den siste tida har det rullet fjernsynsbilder av et India i opprør. Gjengvoldtekter har fått stor oppmerksomhet, og det er spesielt historien om en

ung kvinne som har festet seg. Den kvinnelige medisinstudenten var på vei fra kino med kjæresten i buss da de ble banket opp av seks menn. Kvinnen ble voldtatt med jernstenger – kjæresten ble holdt fast og slått med jernstang. Gjengvoldtekten skal ha pågått i 40 minutter bak i bussen. Mannen overlevde angrepet, mens kvinnen fikk kritiske skader. Først lå hun på sykehus i India i ti dager, før hun ble sendt til et sykehus i Singapore.

Daglig blir det meldt om

gruppevoldtekter i India

Jentas familie og indiske ambassadefolk var til stede på sykehuset i Singapore da hun døde. Et team av spesialister jobbet for å redde livet hennes. Hun fikk hjerneskader og infeksjoner i lungene og underlivet etter voldtekten. Seks menn ble pågrepet kort tid etterpå. Daglig blir det meldt om gruppevoldtekter i India, og nylig ble en 42 år gammel kvinne funnet på en vei sørøst i Delhi etter å ha blitt kneblet, dopet ned og voldtatt av tre menn. Samme uke kom det en melding om nok en massevoldtekt – da i delstaten Tamil Nadu, der ti menn nå er siktet for å ha voldtatt en 20 år gammel kvinne, også hun foran øynene på kjæresten.

Filmen Gulabi Gang åpner med at Sampat Pal forteller om en ung kvinne som ble bortført og utsatt for massevoldtekt i hjemmet til et regjeringsmedlem. Den massive volden mot kvinner har ført til at Gulabi Gang selv har tatt i bruk utradisjonelle og konfronterende metoder. Hvert nye medlem får utdelt en rosa sari og en kjepp, og de er kjent for å gå inn i hjem hvor mannen mishandler kona og rundjule ham med bambusstokker. Men hovedsakelig arbeider de med å få kvinner ut av sine hjem og ut på gatene for å protestere – ikke bare for seg selv, men også for sine medsøstre. Sampat Pal sier at endringer er nødvendige; både menn og kvinner preges av et kvinnefiendtlig tankesett. En av hoveddrivkreftene til at dette systemet får bestå, er frykt. Vi kan knapt tenke oss hvordan hverdagen for disse kvinnene må fortone seg. Gulabi Gang arbeider også mot ekteskap med barnebruder, analfabetisme og medgift. I dag har Gulabi Gang 400 000 medlemmer, og Sampat Pal har utnevnt 13 nestledere. Hver leder har ansvar for sitt geografiske område, men hvis det oppstår en sak som er vanskelig å håndtere kommer Sampat og hjelper dem.

Lederne reiser rundt og megler lokalt, følger opp saker og legger press på politi og rettsvesen. Nylig har de også begynt å stille kandidater til lokalvalg. Det fins håp.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...