Skriv ut Skriv ut

Saft eller tablett?

Da Tone-Beate (42) og kjæresten dro på en etterlengtet sydentur, fikk de alvorlige medisinproblemer. Norske metadonpasienter sliter med medisinlogistikk.

De aller fleste som har fått metadon foreskrevet av lege i Norge, får i dag sin medisin utlevert på flaske. Egentlig ser det ut som en liten saftflaske. Flaskene Tone-Beate får inneholder fra 35 ml saft (2 mg. per ml.) og oppover. Når du er ny i LARsystemet, må du møte opp hver dag på apoteket for å drikke saften din der. Etter hvert som du har vist deg tilliten verdig og unngår sidemisbruk, vil du få en mer ordnet hverdag. Du får mer ”slækk” i henteordningen og kan hente hele medisinarsenalet du trenger for en uke om gangen.

Over 1 liter medisin hver
Denne medisinmengden gir deg en hel del å drasse rundt på, og mange metadonbrukere mener det vanskeliggjør veien ut av rusmiljø og inn i jobb. Tone-Beate og kjæresten disponerer gjennom familie en leilighet i Malaga, sør i Spania. De hadde lenge planlagt et etterlengtet avbrekk fra vinterkalde Tromsø. I februar i år sto de pakket og klar på flyplassen. Med over en liter metadon (store glassflasker) hver i bagasjen. – Ferien skulle vare i to måneder. Overlegen i LAR hadde skrevet ut metadon for en måned til oss, deretter ble vi henvist til en metadonklinikk i Malaga hvor vi måtte møte opp en gang i uken for påfyll av medisin, forteller Tone.

Ferie fra saften
– Da den første måneden av ferien var over, opplevde vi å bli godt tatt imot på metadonklinikken, hvor alle var veldig hjelpsom, selv om ingen snakket et ord engelsk. I Spania er rutinene for de som bruker metadon helt annerledes. Jeg og kjæresten min fikk medisinen i tablettform istedet for saft. Dette ga oss mye større frihet. Det var enklere å dra på utflukter, og det opplevdes som ferien vår ble en ferie fra saften, forteller Tone- Beate som mener at noen av bivirkningene forsvant i overgangen fra saft til tabletter.

Tabletter kan misbrukes

LAR sier i et brev til Tone-Beate at de har besluttet at bruken av metadon i tablettform skal være minimal. De er redd for lekkasje fra brukerne, at brukerne skal selge tablettene ut i de illegale miljøene. I tillegg kan tabletter brukes på annen rusfrembringende måte. – Paradokset er at saften også kan brukes like irregulært. I tillegg smaker den stygt, sier Tone-Beate.

(Foto : Roger Skog)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...