Skriv ut Skriv ut

Servert av mesterkokk

-Scampi!, sier Svein Kjeldsen. – Reker, retter mesterkokken. Latteren runger rundt bordet på bymisjonen.

En mandag i julestria hadde Eksportutvalget for fisk gleden av å overraske Bymisjonens trofaste spisegjester med kulinariske sjeldenheter. De hadde hentet inn mesterkokken Gunnar Hvarnes fra Gastronomisk Institutt i Stavanger til å stå for tilberedning av ei deilig fiskesuppe. Gunnar er tidligere Norgesmester i kokkekunst, Årets Kokk 2009 og Norges deltaker i det neste Bocuse d’Or, som er det uoffisielle VM i kokkekunst og går av stabelen i Lyon i 2011. Men nå altså på besøk blant byens frie fugler i Parkgata 22.

Vår venn Svein Kjeldsen smaker suppe med sitt alltid usedvanlige gode humør og lytter intenst til mesterkokken når han legger ut om suppens innhold. – Stjerneanis, sjalottløk, fiskekraft, masse fløte og smør, sitron, torsk, laks, kveite, reker og krabbe. Pluss en god dæsj hvitvin, sier kokken Hvarnes. Svein gliser. – Wiii, æ kjenne det no, skal bli artig å komme sæ ned bakkan, ler han.

Kokken er uten nykker. – En gjest er en gjest, sier han. Med tanke på at han kjente samme stresset på kroppen før gjestene kom, som han kjenner på en gourmetrestaurant av et langt finere slag. Svein liker suppa. – Veldig lett å tygge, med de stubban æ har igjen. Dæm har holdt ut i firogfemti år, sier spisegjest Svein.

Svein snakker med mesterkokk Gunnar om boillemelk. Han lurer på om dagens mesterkokker kan lage slike godsaker . Gunnar settes fast av Svein, og får en innføring i boillemelkens mysterier. Svein får kokken Gunnar til å øve på god nordnorsk uttale av boillemelk. De nye vennene ler ved bordet.

Bytteringen
Terje Nymark i CARE utfordret EFF og ni andre bedrifter i Tromsø til en aksjon kalt ”Bytt fordi du bryr deg” i forbindelse med årets tv-innsamling. Bedriftene skulle finne en vare eller tjeneste som de kunne bytte med andre bedrifter og få tilbake en annen vare eller tjeneste. Slik skulle man bytte seg oppover i verdi, engasjere stadig flere bedrifter og sørge for at man etter to ukers intensiv bytting sto igjen med et objekt med høyere verdi som kunne auksjoneres bort til inntekt for tv-aksjonen.  EFF la opprinnelig inn en treretters middag for 50 personer, servert på det sted byttepartneren ønsket, som ble vurdert til å ha en verdi på 30 000. EFF kontaktet så Kræmer Maritime. De ville bytte middagen i matvarer for 50 000,-, men trengte ikke middagen selv. De ga den derfor bort til Kirkens Bymisjon. Med matvarer for 50 000, men en omfattende sjømatmiddag fattigere, kontaktet EFF Jan Erik ”Guffen” Severinsen på Radisson Blu her i Tromsø og fikk bytte matvarene i en konferansepakke til 150.000 kroner som i sin tid gikk under hammeren i en nettauksjon til inntekt for CARE.

Sånn ble altså en lekker fiskesuppe overlevert byens frie fugler i Parkgata 22.  – Takk for maten, sier Svein Kjeldsen, og mesterkokken takker for at Svein kom.

Foto: Eirik Junge Eliassen

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...