Skriv ut Skriv ut

Skeiv Tom

Foto: Trine Lise Halmøy LockertsenJeg heter Tom-Rune. Jeg er 21 år og utdanner meg innen reiseliv. Og så er jeg homo.

Tom-Rune Hind kom ut av skapet da han var 16 år. Han forteller at flere av dem han gikk på skole sammen med også var homofile, og det hjalp ham med å tørre å komme ut.

Intet fast miljø
Homsemiljøet da var ikke slik det er i dag, og Tom-Rune forteller at mye av grunnen var at det ikke var etablert noe fast eller aktivt miljø innenfor Skeiv Ungdom i Troms da. – Dette vil vi gjøre noe med nå. Det har ikke vært noe annet enn LLH (Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) som har vært organisert her, og ungdommer har tidligere bare blitt kjent gjennom sosiale medier slik som gaysir.no og i ‘’real life’’. Selv har jeg aldri vært hos LLH, med unntak av et par fester etter at jeg ble 18. Mye av dette fordi LLH i en lenger periode hadde mest fokus på arrangementer for myndige, da det ble servert alkohol på disse festene. Nå har det derimot endret seg, og det er blitt opprettet rusfri kafé, og mer mangfoldig tilbud innenfor arrangementene deres, forteller Tom-Rune

Lite negativt
– Utenom lite aktivitet, har jeg møtt få negative holdninger, fortsetter Tom-Rune. Han har i likhet med andre skeive ungdommer bevisst holdt seg unna plasser han kunne tenkes å møte negative holdninger. At han nå som leder av Skeiv Ungdom Troms står frem offentlig som homofil, stopper ham ikke. – Jeg kommer sikkert til å møte negative holdninger nå, men organisasjonen Skeiv Ungdom er viktigere for de som trenger det. Han vil gjennom sitt engasjement være der for de som trenger det i ungdomstiden, og han forteller om sin egen ungdomstid som et eksempel. – Selv har jeg hatt en meget positiv ungdomstid. Familie og venner har vært veldig støttende overfor meg og min legning, og derfor var det aldri et problem for meg å tørre å stå frem. Det er flere som sliter mer enn meg med å komme frem og ut av skapet. Jeg vil si at jeg har vært heldig. Jeg håper Skeiv Ungdom vil nå ut til disse ungdommene på en positiv måte. For eksempel hadde vi ungdommer som ennå ikke var kommet ut av skapet på vårt oppstartsmøte. Vi vil være der i den prosessen som settes i gang når man kommer ut, og vi vil støtte de som trenger det. For eksempel gjennom samtaler og annet de skulle trenge av hjelp, selv om vi ikke kan være så radikale, forteller Tom-Rune. Han henviser til liknende organisasjonsarbeid andre steder i Norge som har gitt gode resultater på det psykososiale miljøet.

Felles møteplass

Det vil bestandig være behov for møteplasser for ungdom som trenger å bli sett og akseptert for den de er, uavhengig av samfunnets holdninger og meninger om hvordan man skal være. Skeiv Ungdom i Troms har en målgruppe som rommer alt og alle opp til 30 år. – Det er åpent for alle, og vi er ikke der bare for en spesiell legning eller ett spesielt kjønn. Så lenge du kan identifisere deg med Skeiv Ungdom er du velkommen hos oss og velkommen til å ta del i de tilbudene vi har og skal opprette. Vi kommer til å gjennomføre kafémøter, og så har vi holdt et restartkurs i januar. Vi vil også kjøre skoleringsprogram innenfor Skeiv Ungdom, og vi har satt ned en arbeidsgruppe som skal ut på ungdomsskoler og videregående skoler for å informere om det tilbudet og de mulighetene som finnes. Vi skal rett og slett jobbe for mangfold og mot diskriminering, avslutter Tom-Rune.


Foto: Trine Lise Halmøy Lockertsen
Tom-Rune Hind. Foto: Trine Lise Halmøy Lockertsen.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...