Skriv ut Skriv ut

Skeptisk til nye naboer

Boligtilbud for russyke på Finnsnes møter motstand. Rampen flytter inn høsten 2010.

Kirka har tradisjonelt hatt lite å tilby mennesker i denne gruppa. Derfor har diakoni-medarbeideren i en tid jobbet med å finne samarbeidspartnere for å starte opp tilbudet for vanskeligstilte. I kjelleren i kirka er det kjøkken og ei stor stue som står ubrukt deler av uka, og her ønsker de å skape et godt møtested for de som trenger det. – Et sted det er mulig å få kaffe, litt mat, varme seg, treffe andre mennesker og bare være, sier Kjellrun.

Kjellrun Skoglund er diakonimedarbeideren som nå har rettet fokus mot en gruppe som ofte faller utenfor i samfunnet; de som sliter med rus.

Ideen har ligget og godgjort seg et års tid, og i samarbeid med Roar Isaksen i Rusmisbrukernes interesseorganisasjon (RiO) er det nå etablert et styre som jobber med å få i gang kaféen fra høsten av. I første omgang skal den være åpen en dag i måneden; uka før trygden kommer. Det blir mulig å kjøpe kaffe og mat for en rimelig penge. I tillegg vil de som har behov for det, kunne få med seg mat hjem. – Vi har allerede fått i stand en avtale med bakeriet om å få overskuddsvarer hos dem og håper på lignende avtaler med andre i det lokale næringslivet. Kaféen har fått en stor fryseboks hvor maten kan oppbevares til brukerne får dem, forteller hun og legger til at det er snakk om god mat, ikke varer som er gått ut på dato.

Menigheten har fått et tilskudd fra kommunen til diakonalt arbeid. – Etter at bypresten forsvant, har vi tenkt litt på hvilke diakonale formål vi skulle bruke pengene på. Denne kaféen med dens målgruppe er midt i blinken. Dette gir oss økonomisk mulighet til å starte opp tilbudet, men vi er også avhengig av velvilje fra næringsliv og kommune, sier Kjellrun. Driften er lagt delvis inn i hennes stilling, og flere frivillige er allerede på plass. Kaffekokere, lyttere, medmennesker. Roar Isaksen fra RiO blir også å treffe på kaféen.

Vi har gått ned i kjelleren, lokalene er luftige og lyse. Mange og store vinduer slipper inn sola og gir utsikt til kirkeparken. Egen inngang fra parken gir lett adkomst også for de som kanskje ikke vil vise at de ”går til kirka”.

Lokalene i kjelleren er delvis møblert. Der er sofagrupper og kjøkken, men det trengs en del utstyr på kjøkkenet; ei kokeplate, microbølgeovn, oppvaskmaskin og noe dekketøy. – Dette er ting vi må ha på plass før vi åpner. I tillegg ønsker vi oss noen kafébord med stoler, sier Kjellrun. Hun peker og forklarer hvordan hun ser for seg plassering av bord og sofagrupper. – Vi ser veldig fram til å få i gang denne kaféen. Noen er kanskje skeptisk til at den er lokalisert i kirka og redd for at de som vil benytte tilbudet, må være spesielt kristne. Dette er ikke tilfellet. Dersom noen av brukerne ønsker å snakke om tro, blir de selvfølgelig ikke avvist, men det er ikke det som er vårt mål.

– Vi skal lage et hyggelig og godt møte-sted, som forhåpentligvis kan være med å synliggjøre og reise opp mennesker som ikke har det så enkelt i hverdagen. Vi vil bidra til å ivareta hele mennesket, ved å være medmennesker, avslutter Kjellrun.

Foto: Ellen Norbakken

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...