Skriv ut Skriv ut

Skjønnhetskirurgi

Stadig flere legger seg under kniven, og meningene om skjønnhetskirurgien er delte.


Marita (20) er glassklar: – Jeg har alltid vært veldig for skjønnhetskirurgi. Jeg mener at dersom folk er misfornøyde med en eller flere ting på kroppen sin, er det bare fint om de gjør noe med det. Det er ikke noen vits i stadig å ha dårlig selvtillit på grunn av en stygg nese, sier Marita.

Forskrudd ideal
Flere mener skjønnhetsidealet for jenter er for- skrudd, mye på grunn av tilbudet om plastisk kirurgi, noe jeg mener ikke er helt riktig. Det er stor forskjell på å få endret en krokete nese og på å sulte seg for å bli tynn, hvor kun det sistnevnte er usunt. Det er ikke galt å få implantert silikon hvis man er misfornøyd med brystene sine, sier Marita, som mener at dersom plastisk kirurgi er det som skal til for å forbedre selvtilliten, er det noe man absolutt bør gjøre. Selv har hun aldri lagt seg un- der kniven, men sier at veien er kort dersom hun finner noe hun vil forbedre.

Permanent sminke
– Skjønnhetskirurgi har ikke noe med hvordan unge jenter ser på seg selv i dag. Hengende øyelokk kan være medfødt. En operasjon er i så måte heller en form for permanent sminke, og sminke er noe de aller fleste jenter bruker for å skjule urenheter og for å føle seg bedre. Det handler først og fremst om selvtillit, sier Marita, som mener at om noen lar seg operere for andres del, er det derimot andre ting enn selvfølelsen som er problemet.

Fjerne tabuer
Marita mener at dersom det skal utvikles et sunt skjønnhetsideal, må man snakke om ting. Tabuer må fjernes. Slik er det ikke nå. – Istedenfor er det nesten straffbart å foreslå for noen at de kunne ha endret på noe. Jeg tror også at det hadde vært lettere for mange om de fikk vite hvilke tilbud som er tilgjengelige. Skjønnhetsidealet vil nok alltid være forskrudd, så hvorfor ikke gjøre hverdagen litt enklere for seg selv om det er det man vil, spør Marita.

Lære seg å leve med
Guri (18) har alltid vært imot skjønnhetskirurgi. – Jeg mener alle burde være fornøyde med hvordan de ser ut, og om man har ting man er mindre fornøyd med, må man bare lære seg å leve med det. Det fins større problemer i verden enn ei lita overleppe. Med det skjønnhetsidealet som allerede er, så bør det ikke legges mer press på jenter. Jeg synes ikke det bør være så enkle veier ut av ting. Når man er 40 år, har man ikke de brystene man hadde da man var 25. Det er naturlig, og slik synes jeg det skal være, mener Guri.

Ville aldri latt seg operere
Guri mener det blir en feil måte å forbedre kroppen sin på. Hun tror at for jenter som lar seg operere, så ligger det meste i psyken på grunn av det uoppnåelige kroppsidealet som råder. For de som mener at skjønnhetskirurgi vil hjelpe på selvtilliten, blir det mange operasjoner. Veldig få blir noen sinne 100% fornøyde med seg selv. – Plastisk kirurgi gir et forvrengt virkelighetsbilde, noe jeg tror forårsaker at kroppen ikke får utviklet seg slik den bør. Får man silikon i brystene når man er 20 år, vet man jo ikke hvordan brystene kommer til å se ut etter at man har fått barn, sier Guri, som mener at kvinner i dag ledes til å tro at den perfekte kroppen kommer fra plastisk kirurgi på grunn av at media manipulerer bilder av kjendiser, noe som er usunt og feil. Vi er født sånn som vi er, kan vi ikke bare være fornøyde med det?, avslutter Guri.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...