Skriv ut Skriv ut

Snute for stipend

Redningsorganisasjonen Norske redningshunder tildeles stormbergstipend. – Voff, sier Sjakk og Gyffi fornøyd.

Stormberg deler hvert år ut kroner 220 000,– for at du, fotballaget, firmaet, borettslaget eller klassen din skal kunne vise litt ekstra samfunnsansvar i lokalmiljøet. En merkelig bedrift, tenker du kanskje. De gir pant på gamle klær, er klimanøytrale og deler ut penger.

Samfunnsengasjement
God markedsføring er det sikkert, men det ligger noe mer nobelt bak. Gründeren Steinar J. Olsen finansierer en SOS-barneby i Kina og bidrar sterkt til velferdstilbud og aktiviteter på norske krisesentre. Blant annet. Din lokale virkeligselger har også trolig blitt kledd opp av Stormberg, og kontorleder Aspmo i gatemagasinet har ennå ikke sett regninga. Så er det sagt, det er en bedrift med samfunnsengasjement.

Redningsvester
Stormbergstipendet deles ut fire ganger i året. Norske redningshunder er en landsomfattende, frivillig organisasjon som utdanner hunder og hundeførere til bruk i redningstjeneste. En av medlemmene er Lisbet Sørensen som er akuttsykepleier av yrke.  – Det ble søkt midler til redningsvester til hunder og hundeførere i forbindelse med søk fra båt og elvebredder. Her er det alltid risiko for å ramle i vannet og/eller bli tatt av strøm, sier Lisbet, som er klar til å rykke ut til skred og ulykker på bare 15 minutter. Det redder liv.

Et hundeliv
Redningshunder er lært opp til systematisk å søke etter savnede mennesker. Det er omfattende å bli redningshund, det tar tre år å lære seg alle tingene man må kunne. Litt av et hundeliv. Hundene kan bli eksperter på forskjellige felt. Lavinehunden, for eksempel, kan lukte mennesker som er begravd under flere meter snø. Ettersøkningshunden kan lokalisere mennesker på lang avstand, og den kan snuse seg frem til noen som har gått i terrenget flere timer tidligere. Ruinsøkehund er en lavine-hund eller ettersøkningshund som er opplært i å søke i sammenraste bygninger og miljøer med ekstremt mye bråk, røyk og forstyrrelser. 
– Voff, voff, sier Sjakk og Gyffi, og ser svært fornøyd ut med pengene fra Stormberg.

Foto: Kjell-Erik Bersvendsen

Foto: Kjell-Erik Bersvendsen

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...