Skriv ut Skriv ut

Star Wars

Trust the force, Trond!

De fleste som reiser, er ganske familiære med begrepet hotellstjerner. ”Hvor mange stjerner har dette hotellet egentlig?”, vil være et spørsmål mange av oss kan kjenne igjen. Og for å bruke et litt forslitt uttrykk: ”Nå kommer de til et hotell nær deg”. Etter et par tiår med diskusjoner, har næringsminister Trond Giske bestemt seg for at nå er tiden kommet. ”The time has come”. Hotellstjerner skal innføres i Norge.

Og reaksjonene lar ikke vente på seg. Som forventet. Ledere i hotellbransjen lener seg litt fremover, lett overbærende, og mener litt om dette. Ikke uventet med Petter Stordalen i spissen. Gamle pressefotos, med hodet i hendene, kommer igjen til sin rett. ”Kommer til å gjøre hotellrom dyrere”. ”Ikke bra å måle hoteller på denne måten”. Tro hva det er som får lederskikkelser i en så stor bransje til å være så negative til en ordning som skal gjøre det enklere for oss å finne riktig hotell?

Hotellstjerner er gammelt nytt. I alle fall internasjonalt. Hvem av oss har ikke hatt drømmer om å få lov til å kose seg i et skikkelig ”5-star”-miljø en gang? Og i de tradisjonsrike landene i Mellom-Europa, som Sveits, Tyskland og Frankrike, er det tunge organisasjoner som kontrollerer og deler ut de verdifulle stjernene etter nøye konstruerte systemer med mange variabler. Det kontrolleres i kvadratmeter, vanntrykk, teppekvaliteter, spafasiliteter, restauranter, barer og en hel masse andre sjekkpunkter. Flere hundre punkter i Sveits, hvor jeg var borti dette på 90-tallet. Ikke alle punktene virket like relevante da, og de gjør det ikke nå heller.

Stordalen tuller når han mener at stjernekategorisering ikke er en bra ting for norske hoteller. Eller, for å være mer spesifikk, for hotellkundene. For det er enkelt å gjennomskue en kjedeeier på dette området. Hvis man eier et stort antall hotelleiendommer i Norge, og disse skal tilpasses et slikt system, er dette naturligvis forbundet med høye kostnader. Ønsker han dette? Neppe. Jeg skal ikke være den som prøver å tallfeste hvor mye en slik standard vil koste Petter, men det vil bli dyrt. Og han har jo folk rundt seg som er gode med tall. Og dermed har han allerede annonsert at hans hoteller ikke kommer til å delta i ordningen. Noe jeg syns er synd.

Hva gjør du når du reiser? Mitt tips er at du antagelig søker på nettet. Gjennom en eller annen søkemotor. Og det første som skjer, uansett hvor i verden du har tenkt deg, er at du må krysse av for hva slags hotellkategori du ønsker deg. Vi gjør det alle sammen, også når vi skal reise i Norge. Det være seg hos Hotels.com, Hotell.no, Sawadee.com eller andre søkemotorer. Vi tar ganske enkelt stilling til en kategori av hoteller, som vi egentlig ikke vet så mye om. Bare en inndeling på en skala fra 1 til 5. Ikke mer avansert enn det, men vi gjør det fordi vi blir presentert for disse valgene. Og fordi vi ikke har så mange andre inndelinger å gå ut ifra.

Det er rart at en fyr som Petter Stordalen, som stort sett er veldig fremoverlent og bra i sin markedskommunikasjon, ikke ser hvordan han bommer på markedet når han er negativ til stjernesystemet. Denne type kategorisering kan sikkert være et tema internt i hotellkretser, men for alle de reisende er det helt åpenbart at dette vil gjøre det enklere å velge.

Derfor bør du, etter mitt syn, klappe Trond Giske på skuldra neste gang du ser ham. For gjennomføring av denne beslutningen berører mange av oss, og det er tøft å kjøre den igjennom. Mot viljen til mange sterke menn i mørke dresser.

May the force be with you, Trond!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...