Skriv ut Skriv ut

Tomgods med innhold

—Jeg drømmer om å ha en vanlig jobb og tjene penger som jeg kan skatte av, sier den universitetsutdannede Tibor Barna fra Balmazujvaros i Ungarn.

Det er mest om nettene han samler flasker, og Tibor forteller at han kan finne flasker og bokser for 300 kroner på ei natt. Sommeren er beste årstida, men siste sommer var heller dårlig. Flaskene finner han i søpla, ved bensinstasjoner og ved butikker. Noen ganger kan han finne småpenger som han tar vare på. Han har også fått lov til å selge gatemagasinet Virkelig, og med ei fornuftig plassering kan han tjene mer på bladsalget enn på å samle flasker.

Diplomeksamen
Tibor er 41 år gammel og har diplomeksamen fra et universitet i Ungarn i etnografi, eller statsvitenskap. Etter eksamen i 1999 jobbet han på museum i Szombathely til 2001, deretter ved jernbanekontoret i Budapest til 2008.  I hovedstaden deltok han i 2006 i store demonstrasjoner mot statsministeren og opplevde å bli arrestert og holdt i fangenskap uten lov og dom. Det hadde blitt kjent via publiserte lydbåndopptak at statsministeren bevisst løy til et folk som han bare foraktet. Folk følte seg provosert og trampet på av den kyniske politikeren. I august 2008 kom Tibor til Tromsø.

Norskkurs av egen lomme
Begge jobbene Tibor hadde i hjemlandet var elendig betalt. Månedslønnene var rundt 3000 kroner i norske penger. Tibor vil aller helst ha en jobb der han kan benytte sin utdannelse og kompetanse, men det har vist seg svært vanskelig i Norge. Han vil ikke ta noen sjanse med å jobbe svart, han vil heller betale skatt og opparbeide seg rettigheter i Norge. De nattlige ekspedisjonene skal finansiere husleia på 2650 kroner per måned, og et norskkurs ved Voksenopplæringa som koster 3900 kroner per måned. Mat skaffer han seg på billigste måte, blant annet ved å tilegne seg matvarer i lukket emballasje som har gått over dato.

Aktiv katolikk
Tibor er katolikk og går hver søndag til messe i kirka i Tromsø. En av grunnene til at han flyttet hit, er at Tromsø har verdens nordligste katolske bispesete. Det fikk han vite da han i 2006 hadde et opphold på to dager i ishavsbyen, under en haiketur i Skandinavia. Han røyker ikke, og forteller med et smil at han drikker bare alkohol hvis han finner uåpnede flasker eller bokser.

Dro til Kina
I januar 2008 pakket han sekken og reiste verden rundt, delvis på et frikort for jernbane som han hadde fått i forbindelse med jobben i Budapest. Han hadde et lengre opphold i Stockholm, der han jobbet som frivillig for organisasjonen Gaia. Også dette oppholdet finansierte han ved å pante tomflasker. — Jeg betalte for eksempel om lag ti kroner for togturen fra Peking til Lhasa i Tibet, en togreise som tok tre dager, forteller Tibor. Kineserne studerte frikortet nøye, og fikk oversatt en tekst fra russisk til kinesisk. De likte ikke russisk og russere, derfor måtte Tibor i det hele tatt betale for togturen, mener Tibor.  På sine turer har han fotografert flittig, og har lagt ut flere hundre bilder på sin hjemmeside på Facebook.

Festivalglede
Tibor er en entusiast når det gjelder festivaler i Tromsø. —Døgnvill var best, forteller han, og ansiktet lyser opp. — Bare etter Ozzys opptreden i Tromsø, ble det flasker for nærmere tusen kroner, sier Tibor, drømmende i blikket. Det er generelt hard konkurranse om flaskene i Tromsø. Mange utlendinger treffes om natta, ute i samme ærende. Men også folk fra Tromsø er ute på nattlige turer for å tjene noen slanter på tomgods. Tibor forteller at han ved ett tilfelle ble angrepet av en innfødt tromsøværing som også samlet flasker. — Men etterpå er vi blitt bedre kjent, og han inviterte meg hjem og har vist meg severdigheter som Tromsø kan by på, sier Tibor.

Finsk tomgods
Men Tibor har ett segment av tomflaskemarkedet for seg sjøl. Ingen andre gidder å samle finsk tomgods, bare Tibor. Denne sommeren hadde han to turer med fulle sekker av finske flasker og ølbokser på bussen til Kilpisjärvi. Turen koster tur-retur 60 Euro, og Tibor hadde netto fortjeneste etter begge turene. Finsk tomgods er god business, mener Tibor.

Fine stavkirker
Tibor er kulturelt interessert, og i Norge har han besøkt alle våre stavkirker. Han har vært i Fantoft ved Bergen, på Folkemuseet i Oslo, i Gol i Hallingdalen og i Lom i Gudbrandsdalen. Han, som mange andre, er imponert over våre stavkirker, og kan fortelle at de er utformet i en blanding av romansk og norrøn vikingstil. I Mo i Rana har han besøkt en sjelden underjordisk gruve, han har vært på Hornsjøen ved Lillehammer der organisasjonen Gaia har en skole, han har vært på prekestolen i Hardanger, på Nordkapp og på Knivskjelodden, og han har vært på besøk på sametinget. Den bereiste ungareren har besøkt gjenreisningsmuseet i Hammerfest og han har også vært i Stabbursdalen nasjonalpark i Finnmark. Hva som var så interessant der? Jo, i Stabbursdalen finnes verdens nordligste barskog! I Tromsø gjenstår en tur til toppen av Tromsdalstinden. Kanskje neste sommer?

Til Ungarn
Men en gang skal Tibor Barna dra tilbake til sitt hjemland, Ungarn. Hans ønskedrøm er å etablere et nettverk av dopfrie kafeer med kulturtilbud for fattige ungdommer som ikke har noe annet tilbud. Infrastrukturen for ungdommer er elendig i Ungarn, og mange er fattige. Tibor kommer sjøl fra ytterst beskjedne kår i en småby i Ungarn, og vet hvor lite ungdommene får av impulser og stimuli utenfra. Men skal han legge seg opp penger til et slikt prosjekt, er det ikke tilstrekkelig med inntektene fra nattlig flaksesamling, det vet Tibor Barna.

Foto: Eirik Junge Eliassen

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...