Skriv ut Skriv ut

Tromsø ASVO

Du kommer ikke helt bort fra at arbeiderne på ASVO skiller seg litt ut fra den vanlige arbeider der de sprader gjennom gatene med fruktvogner og søppelklyper.

En kunne således være tilbøyelig til å konkludere med at det hele er en barnehage for voksne, eller et tilholdssted for de ”svake”, eller rett og slett et tilbud som gjør at politikerne kan sove godt om nettene, vel vitende om at man holder en viss kustus på de som er ”annerledes”. Det beste er å sporenstreks sluke fordommene med hud og hår; intet kunne vært mer feil.

Mange jern i ilden
Tromsø ASVO eies i sin helhet av Tromsø kom- mune. De har sitt virke på flere fronter – alt fra pakking og levering av frukt, til håndtering av spesialavfall fra Tromsøs matvarebutikker. Kan- tinedrift på et sykehjem, eget bokbinderi og en ser- viceavdeling som rydder i gatene og tømmer søp- pel. Blant annet. Og bare for å ha det klart; Tromsø ASVO konkurrerer på markedet på like vilkår som andre aktører, og evalueringen er en nøye og kon- tinuerlig prosess som sørger for at kvaliteten skal være den beste. Dette er ikke en barnehage for voksne – dette er business.

Arbeiderens ve og vel
Daglig leder Anne B. Opsahl og driftsleder Dag Rapp ved Tromsø ASVO forklarer bedriftens utgangspunkt. – ASVO er en del av de landsomfattende ”Vekstbedriftene”, en betydelig gruppe med bedrifter som tilbyr varig tilrettelagt arbeid for personer som mottar uførepensjon. Enkelte personer trenger mer hjelp enn andre. Det finnes ulike diagnoser og utfordringer, men enkeltmennesket og dets evner og behov vil alltid være utgangspunktet her på ASVO. En tenkt konflikt mellom økonomisk profitt og arbeiderens ve og vel, er dermed løst før den kan tenkes å oppstå. Vi hadde en omsetning på over 30 millioner i fjor, økonomien er sunn, og arbeiderne kan som alltid nyte gratis frukt, rimelig mat i kantina, og delta på utflukter vi arrangerer, sier Opsahl.

Opplever dere noe skepsis fra samfunnet og næringslivet?
– Tvert imot. Glede og entusiasme er det vi og våre arbeidere oftest møtes med. Sure miner og negativitet har vært fraværende. Nå som flere og flere får øynene opp for oss og vår allsidighet, er det kanskje heller overraskede personer vi oftest møter – uten at det er noe negativt. Samfunnet og næringslivet ser på oss som seriøse, og vi har heller aldri følt oss som noe annet enn det, sier Opsahl.

Forskjellige mennesker og forskjellig utfordringer under samme tak. Konflikter?
– Vi har hatt særdeles lite konflikter her på huset. I de årene jeg har vært her, har jeg aldri vært borti konflikter av alvorlig art. Det vi kan kalle konflikter, oppstår som regel på grunn av simple misforståelser. En med uklar tale kan si noe som en med dårlig hørsel oppfatter feil, men det skjer omtrent hvert skuddår. Enkelte kan bli litt frustrerte hvis de ikke mestrer en oppgave, men da kan man bli satt til å gjøre noe annet. Det jobber ulike folk med ulike utfordringer her, og det finnes meningsfulle oppgaver som alle kan mestre, sier Rapp og Opsahl.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...