Skriv ut Skriv ut

Veide 210 kilo

Tromsøgutten Ketil gikk ned 115 kilo og fant drømmedama.

Ketil  ”Lufta” Slipelv (37) har egentlig alltid vært stor. Han veide 49 kg da han begynte i 1. klasse på Gyllenborg i 1979.  – Problemer merket jeg best da jeg begynte på Sommerlyst Ungdomsskole. Som ungdommer flest ville jeg ha kule ungdomsklær for å passe best mulig inn. Jenter var det dårlig med, de ville være venner, ikke kjærester, forteller Ketil. Han har egentlig aldri vært mobbet. Ketil var godtatt i vennegjengen og har alltid vært med på det meste, selv om han var stor. – Det ble verre da jeg ble voksen. Da begynte det å gå på psyken min. Ute blant folk følte jeg at alle stirret og pekte på meg. Så etter hvert ble jeg en einstøing som bare ville sitte inne. Da kommer kiloene fort, sier Ketil.

Helseproblemer
”Lufta” har hatt mange helseproblemer på grunn av overvekten. Dårlig rygg, knær, ankler og kondisjon som en 80-åring.  – Jeg fikk søvnapne, noe som betydde at jeg stoppet å puste om natta. Jeg hadde over 100 pustestopp i løpet av 8 timers søvn. Så kom sukkersyke type 2 snikende, sier Ketil Slipelv.

Operasjonen
Ketil ble henvist til operasjon på grunn av sykelig overvekt. Han ventet nesten 5 år på operasjonen.  – Den høyeste registrerte vekta mi er på 210 kg. Operasjonen tok omtrent 1 time og ble gjort med kikkehullskirurgi på Aker sykehus i januar 2008. 5 små hull var alt som syntes etter operasjonen, sier Kjetil. Han måtte gå på pulverkur i 3 uker før operasjonen, ligge på rundt 1000 kalorier om dagen for å bli kvitt mest mulig fett på levra. Levra måtte flyttes på under operasjonen.  – Bortsett fra noen luftsmerter, hadde jeg nesten ingen smerter etter operasjonen. 90% av magesekken ble fjernet, og 1,5 meter av tynntarmen ble koblet ut. I begynnelsen var energinivået i kroppen så lavt at jeg bare hadde moderat aktivitet. Fikk jo bare flytende føde, forteller Ketil.

Kiloene raste av
Etter ca. 2 uker begynte kiloene å rase av. Ketil forteller at han mista 3 kg i uka.  – I omtrent 4 uker etter operasjonen var det supper og mosa mat. 4 uker etter dette kunne jeg begynne å gå over til normal kost i moderate mengder. Magesekken utvider seg, så mengdene blir jo større og større, og nå kan jeg spise nesten en vanlig middagsporsjon. Prøver å spise 4-5 ganger om dagen. Nå er jeg aktiv. Jeg går tur med hundene flere ganger om dagen. Så blir det treningsstudio 2-3 ganger i uka. Jeg sykler masse på sommeren, forteller Ketil. Han syklet Eidsvoll-Oslo i fjor, og har meldt seg på dette i år også. – Jeg har en liten plan om å sykle Trondheim-Oslo før jeg blir 40. Fikk langrennsski i julegave hos kona, så nå har jeg begynt å øve på ”Nordtugrykket”, sier Ketil.

Fant drømmedama
Ketil er for tiden uføretrygdet, men han har søkt jobb som vekter på Oslo Lufthavn Gardermoen . – Livet ser plutselig mye bedre ut. Jeg har en sønn på 15 år som plutselig har fått en far som kan være med på turer, sier Ketil. Han fant drømmedama si, Ellen, i januar 2008 og giftet seg med henne i august 2009.  – Vi bor fortiden på Råholt – om lag en time nord for Oslo. Vi drømmer om å kjøpe et lite gårdsbruk for å kunne starte med litt oppdrett av hunder, forteller Ketil.

Et nytt liv
Kjetil har fått et helt nytt liv etter operasjonen.  – Nå kan jeg plutselig gjøre ting som folk tar for gitt. For eksempel å knyte skolissene mine sjøl. Jeg får på meg flybelte uten å måtte bruke ekstrabelte for gravide, og ikke minst kan jeg gå ut blant folk uten å bli stirret på. I dag veier jeg 95 kilo, avslutter Ketil ”Lufta” Slipelv.

Foto: Privat

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...