Skriv ut Skriv ut

Virkelig motvind

I sin heroiske anonyme byrundekamp for våre narko-sjuke venner, står noen i fare for å tømme babyen sin ut med badevannet.

Det er ikke grenser for hva mine medarbeidere i redaksjon, distribusjon og gatesalg har måttet tåle av motvind i det siste. Mye av dette skyldes misforståelser der ute i folket. Lite reflektert motbør har kommet fra mennesker som neppe kan ha lest magasinet du holder i handa nå, der vi faktisk er nøye med å forklare hva vi holder på med. Tillat meg å oppklare en gang for alle.

Et Virkelig for alle som vil selge det
Dette er en sannhet med modifikasjoner. Vårt mandat ligger i å være et fritt og åpent gatearbeidssted for vanskeligstilte. Noen frimodige stemmer der ute har benyttet spalteplass i avisene til å kritisere oss for å sleppe til ”alskens pakk, utlendinger og andre snyltere” som virkeligselgere. Det har seg slik at vi besitter ikke definisjonsmakta for hvem som kvalifiserer for å være vanske-ligstilt. Det gjør mennesker selv. Vi stiller ingen spørsmål, men vi er ikke dumme. Gatene kommer neppe til å fylles opp av østeuropeisk forbryterpakk med Gatemagasinet Virkelig under armen. Noen ytterst få selgere av magasinet har ikke rusbakgrunn, men har av andre grunner behov for smør på brødet, arbeidstrening i eget tempo, eller har annen problematikk som grunn for å selge Virkelig. Neida, min far får ikke selge Virkelig fordi han verker etter et nytt kikkertsikte fra Våpen-Andresen. Ei heller kan vi avhjelpe finanskrisa for byens næringsdrivende på denne måten. Magasinet er forbeholdt vanskeligstilte. De fleste av dem har rusproblematikk, men ikke alle. Det er ingen grunn til å synes mer synd i en narkosjuk enn i en som har alvorlige psykiske plager eller er fattig. Vi rangerer ikke medmennesker på denne måten. Og det håper vi at kundene våre heller ikke gjør.

Jeg vil be tromsfolket om å være solidariske og støtte virkeligselgeren, uansett av hvilken grunn han selger magasinet. Han eller hun har gått en lang vei i sin problematikk før de har blitt modige nok til å stille seg opp som selger. Det i seg selv er en dørstokkmil av de sjeldent lange. Hadde du gjort det?

Det er også slik at Virkelig har overkapasitet. Det vil si at det er nok Virkelig til alle. Nok penger i det for de flittigste selgerne, og nok kjøpere til produktet. Og Tromsø, Finnsnes  og Harstad har grunn til å være stolte. Virkelig er verdens mest solgte gatemagasin i forhold til populasjon. Tromsfolket er flinke kjøpere, og det håper vi på også i fortsettelsen. Uansett hvem som selger det.

Kalenderen det ikke ble noe av
Til tross for all denne selvskryten er det slik at vi sliter økonomisk. Det gjør oss kreative. Altså må du tillate oss å komme med flere produkter i flere kanaler. Produksjonen av magasinet betaler seg ikke ved salget alene, og vi trenger sårt alle midler vi kan spa opp for å overleve 2010. Det førte til at vi gjerne ville gjøre et vinn/vinn-samarbeide med noen innenfor barne- og ungdomsarbeid, som kunne gå ut i november og desember og selge en flott kalender for 2010. Dette skulle føre til en motvind vi ikke kom oss ut av. Flere hadde da fått det for seg at ”unger skulle selge gatemagasiner”. Det var ikke slik det var, det var en kalender det handlet om. Kalenderproduktet hadde da fått så mye motvind at vi valgte å trekke det.

Hvor har det blitt av de narkomane i Virkelig?
Det skal ikke jobbe narkosyke mennesker i Virkeligs redaksjon eller distribusjon. Derimot har vi flere rehabiliterte narkosyke i Virkeligs indre krets. Hos oss er ikke dette et drawback, men en kvalifikasjon. Livet har gitt mine medarbeidere erfaringer som er svært verdifulle bidrag i vår virkelighet. Vi har et arbeidssted med større takhøyde for den enkeltes problematikk enn de fleste andre. Ser du på bildene av oss på side 2, kan jeg fortelle deg at det er ”noe i veien” med oss alle. Hvem som har hatt trøbbel med hva, kan du bare gjette deg til, men vi produserer nå engang dette magasinet sammen. Til tross for at bare en og en halv av oss er betalt for jobben. Noen er på attføring, noen har praksisplass, noen er kronisk syke, andre har trygdeytelser og noen er rett og slett bare i utakt med resten av konsumentsamfunnet. Felles for oss alle er at vi er engasjerte og jobber hver dag for å gjøre verden til et litt skjønnere sted.

Takk for at du kjøper Virkelig, du er med på å gjøre en forskjell i mange menneskers liv.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Les også...