- Virkelig - https://virkelig.no/dev -

Virkeligselger #245: Jens Johan Hjort

Han er ingen feiging, den nye ordføreren. Jens Johan kledde seg opp som virkeligselger.

Redaktør Eirik tar imot Jens Johan og gir ham et selgernummer. Eirik forteller litt om utfordringene selger #245 kommer til å møte, at han må følge regler, og at vektere stort sett bare gjør jobben sin. Jens Johan nikker mens Eirik gir ham klær for at han ikke skal fryse i hjel der ute. Så formaner han Jens Johan om å være høflig. Det siste blir neppe et problem for den nye ordføreren.

Hullet i gata
Midt i Storgata står den nye ordføreren ikledd en slitt selgerjakke. På ryggen står det “Virkelig”. Han har tredd en lue godt nedover ørene. Over skuldra har Jens Johan Hjort skulderveska som de andre selgerne også bruker. Han holder fram magasinet til tromsøværinger som ikke aner hvem selgeren er. Jens Johan – inkognito – blant gatefolket. – Vil du kjøpe Virkelig, spør han med et stort smil. De aller fleste rister høflig på hodet. Noen tilføyer nesten unnskyldende at de har allerede kjøpt denne utgaven. Noen få viker blikket momentant og skritter like fort til siden uten å si et ord. Som om det er et hull i gata, og ikke en selger som står der.

Ordføreren
– Det er nok ikke av vond vilje de ignorerer meg, sier Hjort senere. Han er tilbake i redaksjonslokalene og tar seg en kopp kaffe. – Det er nok heller et møte med en skjebne de ikke orker å ta del i. Jeg så ikke likegyldighet i blikkene deres, men snarere en blanding av frykt og ubehag. Paradoksalt nok tror jeg at de som ignorerte meg fullstendig, samtidig var de som ble mest påvirket av møtet med gateselgeren. Men jeg er positivt overrasket over hvor høflige de aller fleste folk var, påpeker Hjort diplomatisk. Den uortodokse virkeligselgeren forteller at han bød ut flere nummer enn det han solgte. Men redaktøren er strålende fornøyd med resultatet. – Du har tjent 175
kr, på en halvtime er det en god skattefri timebetaling. Det er det samme som du ville fått på gata for en bilstereo etter et bilinnbrudd. Du har trolig spart samfunnet for store summer i dag, sier Eirik.

Flere unge rusmisbrukere
Eirik forteller Hjort at det er 240 registrerte virkeligselgere i fire nordnorske byer. 40–60 av disse er aktive. – 90 % av selgerne våre er opiatavhengige, folk som sliter som ville dyr for å overleve, forteller Eirik den nye ordføreren. Han er bekymret over at det er blitt flere unge blant de russyke i byen. – Misbruket er blitt lettere å skjule. Samtidig som samfunnet retter seg mer og mer mot individets suksess, forteller Eirik. – Ungdommen er utsatt for utallige påvirkninger og knallharde krav i en stadig tøffere verden. Vi lever i en ”ekstremtid”. Det er kanskje ikke så underlig at noen tyr til opiater for å tøye grensene ytterligere, eller for å få en høyst midlertidig opptur, sier Hjort. Jens Johan ser ut som han synes at det er lærerikt å være i Virkelig sine lokaler. – Det er en god idé å sende politikere innom her for å oppleve gatefolkets utfordringer på nært hold, sier han. I dag har Jens Johan prøvd gatelivet. Vi vet ikke om det ga mersmak, men han beholder selgerkortet til odel og eie. Bare sånn i tilfelle.


Jens Johan, årets gladeste Virkeligselger. Foto: Kai Hagen.